Indra crea una comissió per supervisar la fusió amb Escribano

El consell d’administració aprova per unanimitat l’organisme per evitar "conflictes d’interès" en l’operació

Indra crea una comissió per supervisar la fusió amb Escribano
3
Es llegeix en minuts

La companyia tecnològica i de defensa espanyola Indra va aprovar ahir per unanimitat en un consell d’administració extraordinari la creació d’una comissió amb consellers independents per abordar la fusió per absorció d’Escribano Mechanical & Engineering (EM&E) amb l’objectiu de supervisar el compliment de les regles "perquè es gestionin de manera correcta els conflictes d’interès".

El consell d’administració també va donar poders a la consellera independent coordinadora, Virginia Arce, perquè després de consultar amb els consellers independents proposi a la resta de membres la seva composició i les seves regles de funcionament. Aquestes decisions es van prendre després d’una reunió telemàtica que va durar unes sis hores i en la qual no van participar el president d’Indra, Ángel Escribano, ni el conseller d’Indra i germà del president, Javier Escribano, perquè són els propietaris de la companyia industrial madrilenya EM&E, amb l’objectiu d’evitar "conflictes d’interès".

S’ha de recordar que EM&E, que posseeix un 14,3% del capital social d’Indra, és propietat al 50% de Javier i Ángel Escribano, aquest últim president d’Indra des del 19 de gener després de la sortida de Marc Murtra a Telefónica. La cotitzada va informar en un fet rellevant remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la dimissió irrevocable d’Ángeles Santamaría com a consellera independent de la companyia, ahir, abans que es celebrés la reunió del consell d’administració. Santamaría va entrar en el consell d’administració de la companyia d’assegurances Mapfre el 25 de juny.

Riscos laborals

Durant els últims dies, uns quants mitjans de comunicació han publicat que les conselleres independents Coloma Armero i Belén Amatriain havien traslladat el seu malestar per l’operació de fusió per absorció d’EM&E a causa dels riscos legals i reputacionals que podria implicar aquesta acció.

La compra d’EM&E ha generat polèmica entre alguns accionistes minoritaris. Durant l’última junta general, Manuel Revuelta, president d’Axpe Consulting, va anunciar que recorrerà a la justícia en cas que l’operació es materialitzi. Revuelta va qüestionar la trajectòria d’EM&E i va assegurar que el seu historial industrial abans del 2021 és limitat i que molts dels seus contractes han sigut adjudicats sense concurrència competitiva.

Ahir les accions d’Indra van liderar els descensos de l’Ibex 35 a l’acabar la sessió amb una caiguda del 3,81% fins als 37,82 euros per acció, un dia en què el focus dels inversors es va centrar en la reunió del consell d’administració de la tecnològica. Aquesta companyia, a més a més, va pagar ahir un dividend de 0,25 euros bruts per acció, la qual cosa representa un desemborsament total de 44,16 milions d’euros. L’Estat, a través de la SEPI, percebrà 12,36 milions d’euros gràcies al seu 28% de capital, mentre que EM&E ingressarà uns 6,3 milions en condició de segon accionista més gran.

Notícies relacionades

EM&E va tancar el 2024 amb un benefici net de 112,56 milions, cosa que comporta un creixement del 1.170% respecte a l’exercici anterior. Només aquell any, va destinar 62 milions a R+D+i i va adquirir la unitat de robòtica Aunav –antiga divisió d’NTT Data–, amb la qual cosa reforça la cartera tecnològica.

Després d’aquesta aprovació, el consell d’administració d’Indra es reunirà en sessió ordinària aquest 23 de juliol, en un context marcat pel seu ambiciós pla d’expansió i pels desafiaments regulatoris i de governança que planteja aquesta operació. EM&E desenvolupa, entre altres productes, torretes per a tancs i vehicles blindats, un mercat aquest últim en què la companyia també participa juntament amb Indra, Sapa Placencia i Santa Bárbara Sistemes (propietat de General Dynamics) a través de Tess Defence, adjudicatari de la fabricació per a l’Exèrcit espanyol dels 8x8 Dragón i del Vehicle de Suport Cadenes (VSC), dos contractes valorats cada un aproximadament en 2.000 milions d’euros.