El corredor mediterrani arriba al 83% del seu traçat finalitzat o en obres

Puente assegura en una trobada en el Cercle que es podrà viatjar amb tren d’Almeria fins a la frontera francesa sense passar per Madrid en dos anys

Fotografía de archivo de obras en el recorrido del Corredor  Maditerraneo

Fotografía de archivo de obras en el recorrido del Corredor Maditerraneo / EP

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Ríos
Natàlia Ríos

Cap de la secció d'Economia.

ver +

El ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, va defensar ahir en el Cercle d’Economia, a Barcelona, la importància estratègica del Corredor Mediterrani, i va assegurar que aquesta infraestructura ferroviària serà operativa per a passatgers entre Almeria i la frontera francesa en el termini de dos anys, tot i que amb certes limitacions inicials en trams com el túnel passant de València.

Puente va destacar l’impuls que el projecte ha pres des del 2018, i va remarcar que llavors, "el 60% del corredor ni tan sols comptava amb estudis previs", mentre que avui "el 100% està ja en fase de projecte o d’obra, i el 83% en execució o finalitzat". Només l’any passat es van executar 1.300 milions d’euros al corredor i el 2025 es preveu arribar als 1.600 milions. "S’han adjudicat 6.000 milions d’euros en aquest període, 5.000 milions executats des del 2018 i s’han licitat 8.000 milions d’euros, cosa que vol dir que s’està avançant a un ritme molt alt", va sentenciar.

El ministre, que es va traslladar a Barcelona per participar en un diàleg sobre mobilitat amb la nova presidenta del Cercle, Teresa Garcia-Milà, va assenyalar que el Corredor Mediterrani no només consolidarà la competitivitat del transport de mercaderies, sinó que s’ha convertit en "un corredor estratègic per a la seguretat i defensa a la Unió Europea", cosa que garanteix, segons va afirmar, el seu finançament i blindatge davant eventuals canvis polítics.

Puente va aprofitar aquest context per remarcar la rellevància econòmica de Catalunya: "Sense una Catalunya ben connectada, Espanya no pot competir".

"Aquí es parla molt del percentatge i execució pressupostària, la primera comunitat espanyola on més diners inverteix el meu ministeri, on més diners s’executen, és Catalunya seguida d’Andalusia", va afegir. El ministre va assegurar que s’han deixat enrere set anys d’austeritat en infraestructures, però això ha donat pas "a una època d’una gran inversió", i que l’any passat el seu ministeri va executar projectes per 10.000 milions d’euros.

Inversió en Rodalies

Notícies relacionades

Sobre Rodalies va argumentar que existeixen quatre problemes: de governança, d’obsolescència de la infraestructura ferroviària, afegit a una falta de capacitat i, finalment, un problema obsolescència del material rodador. "Vull deixar clar que la falta d’inversió és un problema del passat. Des que hem arribat al Govern s’ha invertit en Rodalies més de 2.000 milions per actualitzar la infraestructura i millorar l’operativa", va dir. Segons el ministre, s’estan prenent decisions per millorar la governança i implementar millores, "que es notaran de manera gradual".

Els trens nous estan comprats, en fase de proves i homologació, i des del ministeri esperen que abans de final d’any comenci la renovació de la flota "en terminis raonables". No obstant, va advertir que els problemes no desapareixeran de cop perquè el material nou també dona problemes fins que se n’ajusta l’ús.