La pressió per trobar habitatge es dispara un 26% en tres mesos
El lloguer mitjà puja a 1.155 euros i la xifra de pisos disponibles cau per sota del nivell del 2019 / Barcelona concentra el desajust més gran

L’accés a un habitatge de lloguer a Espanya segueix deteriorant-se el 2025. Segons l’últim Baròmetre del lloguer, elaborat per la Fundació Lloguer Segur i la Universitat Rei Joan Carles, la pressió de la demanda ha tornat a créixer de manera alarmant mentre l’oferta es contrau, cosa que impulsa els preus fins a màxims històrics.
En el segon trimestre del 2025, cada habitatge que es va posar en lloguer va rebre una mitjana de 141 interessats en encara no 10 dies, respecte als 112 del trimestre anterior, cosa que representa un increment del 26% i molt per sobre dels 50 registrats fa poc més d’un any. La situació és especialment crítica a Barcelona, on la pressió ha arribat als 437 contactes per immoble, la dada més alta des que se’n tenen registres. La segueixen Las Palmas (141), les Balears (127) i Alacant (126).
L’informe elaborat per la fundació també destaca que l’oferta es continua reduint: aquest any es preveu que arribaran a sortir al mercat 702.819 habitatges, uns 14.500 menys que el 2024, que ja va ser el pitjor any des del 2019. La província més afectada torna a ser Barcelona, que perdrà gairebé 7.000 habitatges de lloguer el 2025, seguida de Sevilla (-3.000) i València (-2.457).
Tot i que algunes províncies com Salamanca, Granada i Santa Cruz de Tenerife han vist repunts puntuals en l’oferta –per l’estacionalitat universitària o l’atractiu turístic–, la tendència general continua sent descendent.
Aquest desajust entre oferta i demanda continua empenyent els preus a l’alça. El lloguer mitjà a Espanya va escalar fins als 1.155 euros mensuals, un 4,4% més que fa un any. Barcelona es manté com la província més cara (1.656 euros), seguida molt de prop de les Balears (1.645 euros) i de Madrid (1.584 euros).
Per contra, les províncies amb els lloguers més baixos són Terol (510 euros), Ciudad Real (550 euros) i Palència (559 euros). Fins i tot en aquestes zones més assequibles, però, els preus han experimentat pujades interanuals significatives. Ciudad Real lidera l’increment, amb un 10,9% més que el 2024, seguida d’Astúries (10,1%) i d’Àvila (10,3%).
Zones tensionades
Notícies relacionadesAra fa un any de l’aplicació de les zones tensionades, que van començar a Catalunya i s’han estès a comunitats com el País Basc, Navarra i Galícia. Segons les dades del baròmetre, però, aquestes mesures no han aconseguit contenir l’alça dels preus ni equilibrar el mercat. A Barcelona, l’oferta ha baixat dels 132.000 habitatges el 2023 a menys de 90.000 de previstos per a aquest any, mentre els preus continuen pujant, tot i que a un ritme més moderat.
Els experts de l’Observatori del Lloguer adverteixen que, mentre no s’incentivi la creació de nova oferta, les mesures intervencionistes continuaran generant incertesa entre els propietaris d’habitatges i foragitant immobles del mercat residencial cap al lloguer turístic o temporal.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia