El Sabadell defensa la venda del TSB: "Avui valem més que ahir"

González-Bueno afirma que s’ha duplicat el valor de la filial britànica i presumeix d’una pujada en borsa del 5% de les accions de l’entitat catalana

El Sabadell defensa la venda del TSB: "Avui valem més que ahir"
3
Es llegeix en minuts
Albert Martín
Albert Martín

Corresponsal econòmic d'EL PERIÓDICO

ver +

El Banc Sabadell va donar ahir una allau de xifres per explicar la venda de la seva filial britànica, el TSB, en plena opa hostil per part del BBVA. Quatre destacaven per sobre de les altres:

Primera: sumant la xifra de venda (2.900 milions de lliures) i els beneficis obtinguts (500 milions més), el Banc Sabadell ha obtingut del TSB exactament el doble del preu que va pagar per ell (1.700 milions de lliures).

Segona: el Sabadell repartirà en dividends per als seus accionistes la major part del que cobri del Santander pel TSB. Tant com 3.800 milions d’euros en els pròxims 12 mesos, equivalent al 28% del valor del Sabadell en borsa.

Tercera: el TSB es ven a 1,5 cops el seu valor en lliures i es converteix en la millor operació bancària en 10 anys al Regne Unit.

I quarta, i no menys important: passades les 11 del matí d’ahir, el Sabadell va pujar un 5% en borsa, va arribar a 2,85 euros per acció (l’abril del 2024 estava en 1,74) i va deixar la prima negativa amb l’oferta del BBVA a prop del 10%. Al tancament del mercat, la revalorització del Sabadell estava en el 5,22%, la segona millor del dia.

César González-Bueno, el conseller delegat de l’entitat catalana, va comparèixer per explicar la fulgurant venda de la filial britànica. Malgrat les evidències del calendari i l’oferta del BBVA, que suposa una amenaça existencial per al banc d’origen vallesà, l’executiu va insistir que la venda no és defensiva: "Aquesta decisió és independent de l’opa, i si hi hagués un desistiment per part del BBVA, continuaríem l’operació".

González-Bueno va assegurar que "el que el mercat ha interpretat avui és que l’operació és bona per als accionistes del Banc Sabadell". "La venda fa que el valor augmenti, avui valem més que ahir", va insistir, amb referència a la pujada borsària, malgrat que el TSB ven una filial que aportava el 19% dels seus beneficis. Així mateix, el conseller delegat del Sabadell va afirmar que fan l’operació a l’interpretar que el Santander obtindrà més benefici del TSB per les sinergies que aplicarà. En aquest sentit, González-Bueno va assegurar que el Santander no ha volgut en cap cas dificultar l’opa al BBVA, el seu rival històric.

Una història complexa

Quan el Banc Sabadell va anunciar el 2015 la compra del britànic TSB, desconeixia que obria una de les adquisicions més complicades de la seva història. En primer lloc, perquè la migració informàtica va donar problemes als clients i va desencadenar una campanya contra el Sabadell al Regne Unit, que es va saldar amb multes i compareixences a la Cambra dels Comuns i un important mal reputacional. A aquest incident el va seguir l’inesperat Brexit, que va colpejarl’economia britànica i va reduir el potencial de tot el sector financer, i posteriorment va patir l’impacte de la covid.

Notícies relacionades

Malgrat tot això, González-Bueno va destacar el rendiment que ha donat la filial britànica al Sabadell: "Malgrat totes les dificultats, hem doblat el preu i hem obtingut una rendibilitat mitjana anual del 7%". "Hi va haver un moment en què el banc va pensar que sí que havia sigut una mala jugada –va afegir el conseller delegat–, perquè havíem arribat a perdre 500 milions d’euros, però ara podem dir que ha sigut una bona jugada", va afegir.

El financer madrileny també va explicar per què la decisió de vendre el TSB és compatible amb el deure de passivitat que s’imposa a les empreses que reben una opa. Segons va exposar, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) imposa que en aquests casos no sigui el consell el que prengui la decisió, sinó els mateixos accionistes en junta. I el Sabadell ja preveu aquest escenari: la venda del TSB l’haurà de ratificar la junta d’accionistes, convocada per al pròxim 6 d’agost.