Llum verd a la norma que veta els anuncis de gasolina i dièsel i dels vols curts

El Consell de Ministres aprova l’avantprojecte de llei de consum sostenible

Llum verd a la norma que veta els anuncis de gasolina i dièsel i dels vols curts
2
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres va aprovar ahir, en primera volta, l’avantprojecte de llei de consum sostenible impulsat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, que promet transformar el panorama econòmic i publicitari a Espanya. La nova norma estableix la prohibició de la publicitat de combustibles fòssils, regula l’ús enganyós de l’ecopostureig o greenwashing, ataca l’obsolescència programada i limita pràctiques com la reduflació i la revenda especulativa d’entrades.

Pablo Bustinduy, ministre del ram, va destacar que es tracta d’«una llei ambiciosa que inclou moltíssimes mesures», amb l’objectiu de protegir els consumidors, impulsar la transició ecològica i reforçar la justícia social. «L’1% de la població contamina més que 12milions de persones», va advertir, per després assenyalar el vincle entre desigualtat social i crisi climàtica, i defensar més fiscalitat per als que més contaminen.

Entre les mesures que criden més l’atenció hi ha la prohibició de la publicitat de productes energètics compostos exclusivament per derivats fòssils –com la gasolina o el dièsel– quan siguin promoguts per empreses del carbó o del petroli, tot i que el gas queda fora d’aquesta restricció. També es prohibirà publicitar vols nacionals si hi ha alternatives menys contaminants que no impliquin més de dues hores i mitja addicionals de trajecte, i vehicles que funcionin únicament amb combustibles fòssils.

La llei, a més, farà front a l’anomenada publicitat de la por, obligant a incloure dades reals i verificables quan s’utilitzin missatges alarmistes que generin sensació d’inseguretat o urgència en els consumidors. L’avantprojecte preveu un dur cop contra el greenwashing. Es prohibiran missatges genèrics com ara «respectuós amb el medi ambient», «biodegradable» o «amic del planeta» sense aval científic. També es regularan els registres de marques o noms d’empreses que indueixin a error sobre el seu impacte ambiental. A més, s’implementarà un sistema oficial per certificar les afirmacions ecològiques dels productes.

Quant a l’obsolescència programada, el text reforça el dret a la reparació durant la garantia, afegint 12 mesos extres si s’opta per reparar en comptes de substituir. Fins i tot després del període legal, el fabricant haurà d’assumir part del cost de la reparació: un 20% en els dos primers anys, un 10% en el tercer i un 5% en el quart.

Revenda d’entrades

També es protegirà els consumidors davant actualitzacions de software que degradin el funcionament de dispositius. Quedarà prohibit ocultar actualitzacions que afectin negativament els productes o fer passar per necessàries millores que només incrementen funcionalitats. Un altre punt important de l’avantprojecte és la lluita contra l’especulació en la revenda d’entrades. A partir de l’aprovació definitiva, quedarà prohibida quan el preu superi l’IPC respecte a la compra inicial, i així s’evitaran inflacions abusives que encareixen l’accés a la cultura.

Notícies relacionades

Així mateix, es regularà la reduflació, és a dir, la pràctica de reduir el contingut d’un producte sense informar i d’encarir el preu per unitat. Les empreses hauran d’advertir de manera visible i comprensible de qualsevol canvi en la mida o les unitats dels envasos en un termini màxim de 90 dies des de la primera comercialització.

Després d’aquesta primera aprovació, el text entra ara en fase d’audiència i informació pública. Després tornarà al Consell de Ministres abans de ser remès al Congrés per a la seva tramitació i aprovació definitiva. La llei busca així establir les bases d’un consum més informat, just i sostenible, amb un clar impacte econòmic per a sectors com l’automoció, la publicitat, la cultura i el gran consum.