Les TIC aporten més riquesa a Catalunya que l’automoció

Malgrat que la bretxa entre oferta i demanda d’ocupació es redueix, el sector va acabar el 2024 amb 1.800 vacants per ocupar

El presidente del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera

El presidente del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera / Cercle Tecnològic

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Sabut el moment dolç que viu la indústria tecnològica a Catalunya, no hi ha risc de llançar l’espòiler d’entrada. "Les dades són totes positives", comença Joan Ramon Barrera, president del Cercle Tecnològic de Catalunya. És l’encarregat de presentar les principals conclusions del Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2025, un informe que torna a constatar que aquesta regió compta amb cada vegada més empreses dedicades al desenvolupament TIC o de les tecnologies de la informació i la comunicació (unes 16.000, a més de 6.800 autònoms), que veuen incrementar la seva facturació per onzè any consecutiu (són 27.031 milions d’euros, el 2024, prop d’un 5% més que el 2023) i que veuen disparar-se, així mateix, els treballadors que s’hi dediquen: són 168.000 persones, amb dades del primer trimestre del 2025, un 12% més que fa un any.

Tant és així, que l’aportació del sector a l’economia catalana ja s’acosta als 10.000 milions d’euros, el doble que fa just una dècada. La xifra representa un 3,95% del valor afegit brut (VAB) català.

El sector que més creix

En aquest sentit, el document mostra, a partir de dades de l’Idescat, que van per davant l’hostaleria (que aporta el 6,8% de la riquesa de Catalunya), la construcció (4,8%) i la sanitat (4,3%), però que la tecnologia ja empata amb el comerç minorista i supera, efectivament, l’automoció (2,4%) i els productes farmacèutics (1,7%). L’impulsa, a més, ser el que més ràpidament creix de tots. Un 1,27% entre el 2015 i el 2022, davant el 0,4% de l’automoció, el 0,3% de l’hostaleria i el decreixement de farmàcia, construcció, sanitat i comerç.

"El sector es consolida, perquè, a més, gairebé el 80% de les empreses [enquestades] preveuen créixer aquest any; per tant, seguim en un entorn positiu: com a sector, continuem aportant valor a l’economia i al país", va afirmar Barrera. "La percepció de les empreses és un element molt poderós, és difícil d’avaluar, però marca el futur i reforça les dades que tenim de fonts oficials", va apuntar, assegut al seu costat, Lorenzo Di Pietro, director general de Barcelona Activa.

"Les dades demostren aquesta tensió optimista, aquesta força col·lectiva i aquesta empenta del sector TIC per a traccionar l’economia del país", va ressaltar el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital de la Generalitat, Albert Tort, que va assegurar que pràcticament cap dels plans del Govern es poden fer sense un sector tecnològic "potent". "És un sector que volem continuar impulsant per generar oportunitats", va declarar la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, que va posar el focus en l’ocupació.

Notícies relacionades

Ho va fer per reconèixer, primer, com de positiu és que dos terços del miler de companyies pretenguin mantenir la seva capacitat de generar ocupació, sobretot tenint en compte el "context geoeconòmic global general d’inestabilitat". No obstant, també es va referir a l’assumpte com un dels principals frens d’aquest sector.

El baròmetre mostra que hi continua havent 13,4 vacants d’ocupació en el sector per cada 1.000 persones ocupades. És una taxa lleugerament inferior a la dels trimestres anteriors, però que continua preocupant enormement, sobretot perquè el sentir de la indústria és que la taxa és molt més alta del que surt en els registres. La dada més recent, inclosa en l’informe, mostra que Catalunya va acabar l’últim trimestre de l’any passat amb 1.800 llocs de treball TIC per cobrir.