Els lloguers pugen a Catalunya tres vegades més que els salaris en 20 anys

Barcelona aposta per accelerar la construcció de vivenda social en un context urbà cada vegada més tensionat

Els lloguers pugen a Catalunya tres vegades més que els salaris en 20 anys
2
Es llegeix en minuts
SAVINA FEIJÓO MACEDO

Els lloguers han crescut tres vegades més ràpid que els salaris en els últims vint anys a Catalunya. En paral·lel, la promoció de vivenda protegida ha caigut de les 1.915 unitats construïdes el 2008 a tot just 300 el 2023, segons l’Anuari Estadístic de l’Ajuntament de Barcelona. La situació a la capital catalana reflecteix amb cruesa la tensió estructural del mercat del lloguer. En la seva àrea metropolitana, el 46% dels inquilins destina més del 40% dels seus ingressos a pagar la vivenda, xifra que supera en set punts la mitjana estatal i triplica la de països com Alemanya o Finlàndia.

Davant aquest context, durant la jornada d’ahir a Construmat, institucions com l’Institut Municipal de la Vivenda i Rehabilitació (IMHAB) i professionals del sector van presentar noves estratègies per revertir aquesta tendència: des de sistemes de construcció industrialitzada fins a models habitacionals pensats per respondre a la diversitat de llars del segle XXI. "No hi ha temps que perdre, la vivenda pública és un imperatiu social", va alertar Gerard Capó, gerent de l’IMHAB.

Dret a la vivenda

L’Ajuntament de Barcelona va presentar ahir les mesures que està impulsant. Sota el marc del Pla Viure (2024-2027), el consistori busca universalitzar el dret a la vivenda mitjançant la millora del parc existent i l’atenció a col·lectius vulnerables, com llars unipersonals o persones grans.

El full de ruta inclou polítiques d’adquisició i rehabilitació, així com la captació de vivenda privada per a la seva cessió al lloguer públic. També s’aposta per diversificar els operadors i coordinar les polítiques de sòl amb una mirada metropolitana. "No podem respondre sols. Necessitem aliances, innovació i planificació integral a llarg termini", va defensar Capó, que també va remarcar la importància d’una fiscalitat més favorable per atraure promotores a l’àmbit de la vivenda assequible. Si tot avança segons l’esperat, s’incorporaran 3.300 vivendes preparades per viure i es mobilitzaran terres amb espai per a 10.000.

Notícies relacionades

Una de les propostes més noves és la construcció industrialitzada, que per a Montse Pujol, consellera delegada del Grup PMP, representa "l’evolució natural d’un model obsolet". "Avui costa més pagar a un instal·lador que a un enginyer", va apuntar.

La industrialització també pot ser clau davant la falta de mà d’obra que travessa el sector. "En la nostra empresa, el 45% del personal són dones", va assenyalar Pujol, després de recordar que la mitjana del sector és de l’11%. "Industrialitzar també significa millorar la seguretat laboral, digitalitzar processos i avançar tècnicament. No hi ha diferència entre aixecar una persona en un hospital o un material d’obra. El que hi ha és una cultura molt masculinitzada", va concloure la directiva.