La volta al món d’Indra
La companyia, que ja destaca com un dels grans referent del sector de la defensa a Espanya, busca començar a fabricar tancs després de firmar un memoràndum amb l’alemanya Rheinmetall i les converses que ja manté amb la finlandesa Patria, la sud-coreana Hanwha o la turca Otokar.

Indra ha assumit de facto ser la companyia tractora del sector de la defensa a Espanya. I vol passar de ser líder en ciberseguretat, radars i antenes a construir blindats, un dels actius més demandats en la guerra d’Ucraïna. Aquesta setmana ha sigut molt intensa per a la companyia que lidera Ángel Escribano, que dilluns va estar reunit a Brussel·les amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; va reconèixer interès a comprar la filial de vehicles militars del grup italià Iveco, Iveco Defence Vehicles, i va firmar diversos acords de pes a la Fira Internacional de Defensa i Seguretat d’Espanya (Feindef) que es va celebrar entre dilluns i dimecres a Madrid. Entre aquests destaca el memoràndum d’entesa amb l’alemanya Rheinmetall per col·laborar en diferents projectes sobre vehicles terrestres per a les Forces Armades espanyoles.
La firma busca que Indra produeixi a Espanya el carro d’obertura de bretxes enemigues Keiler NG, especialitzat en la neteja de mines. La companyia espanyola ja és el fabricant del sistema de combat del Leopard 2E a Espanya sota llicència de Rheinmetall, és proveïdora del sistema Lince BMS, operatiu en els Leopard 2 a Espanya, i és la dissenyadora del sistema de missió Maestre, contractat per al blindat 8x8 Dragón que produeix el consorci Tess Defence (integrat per Indra, Sapa Placencia, Escribano Mechanical & Engineering i Santa Bárbara) per a l’Exèrcit espanyol.
Indra vol créixer en aquest segment i mostra d’això és la recent compra de la planta de caldereria pesada de Duro Felguera a Gijón –coneguda com El Tallerón– per reconvertir-la i fabricar-hi blindats. En aquesta línia, s’ha de recordar que la companyia va intentar aconseguir la planta de Trubia (Astúries) de General Dynamics European Land Systems (GDELS), el negoci europeu de blindats de la firma americana i propietària de Santa Bárbara. L’empresa nord-americana, no obstant, va declinar l’oferta de la tecnològica espanyola. El full de ruta d’Escribano passa per establir més aliances amb fabricants de països de l’OTAN i socis d’aquestes i ja ha mantingut converses amb la finlandesa Patria, la sud-coreana Hanwha o la turca Otokar. Així mateix, el conseller delegat José Vicente de los Mozos va reconèixer en una recent conferència amb analistes que estudien "unes 20 companyies" per llançar una compra o fusió amb l’objectiu de guanyar mida i capacitat industrial, com és el cas d’Escribano Mechanical & Engineering o Iveco Defence Vehicles.
Reunió al més alt nivell
Les dues companyies més grans del sector a Espanya, Indra i Navantia, van estar dilluns passat en la primera reunió entre les 19 grans empreses de Defensa europees i la Comissió Europea, en un context en què l’Executiu comunitari té la intenció de mobilitzar 800.000 milions en armament en la pròxima dècada en el marc d’un pla de rearmament en resposta a la situació geopolítica actual. A la trobada es van veure amb gegants com Airbus, la francesa Thales o la italiana Leonardo. Escribano va incidir en més inversió en R+D, en empreses "realment europees" i la necessitat de simplificar i ordenar la legislació europea per agilitzar la producció al continent. Indra acaba la seva setmana fantàstica amb més acords anunciats en el marc de Feindef.
A més del memoràndum amb Rheinmetall, la tecnològica va firmar dimarts passat una aliança amb la seva participada (25% del capital) Saes en la protecció de ports, rutes marítimes i infraestructures d’energia i comunicacions marítimes. A la fira del sector, així mateix, va presentar el dron de combat Valero, dissenyat per volar en diferents modalitats i que pot portar diferents tipus de càrregues útils en funció de la missió que hagi de complir.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tecnologia «Guanyava 150 K a l’any, ara sobrevisc venent a eBay»: l’enginyer que va perdre la feina per la IA
- Baralla a cops de destral i pales a Lloret de Mar
- La factura de l’energia nuclear
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- Canvis en l’ordenança de civisme Barcelona deixarà de multar les prostitutes i castigarà més els clients i publicitar sexe de pagament
- Avís de la Guàrdia Civil: a partir d’ara, no es pot deixar això a la guantera del cotxe
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- LAMINE YAMAL, AITANA... La Pilota d'Or es concedirà el 22 de setembre
- Les claus de la inversió La nova llei de barris de Catalunya: ¿què és i quins municipis podran beneficiar-se'n?
- Canvis en l’ordenança de civisme Barcelona deixarà de multar les prostitutes i castigarà més els clients i publicitar sexe de pagament