Sector bancari
El Sabadell guanya un 58% més i torna a apujar la remuneració a l’accionista
El banc genera més capital del previst i incrementa en 100 milions la retribució als propietaris per dissuadir-los d’acceptar l’oferta del BBVA
Les dades suposen una picada d’ullet per convèncer els accionistes que els anirà millor sense la venda al banc basc

Els resultats del primer trimestre permeten al Sabadell afrontar la recta final de l’opa del BBVA des d’una posició de fortalesa. El banc va guanyar 489 milions d’euros entre el gener i el març, un 58,6% més que en el mateix període de l’any anterior i per sobre dels 438 milions que esperaven els analistes. I el més rellevant: ha millorat el seu capital (al 13,31%) més del que preveia el mercat (13,13%) i això li ha permès elevar per tercera vegada la quantitat amb què preveu remunerar els seus accionistes contra els resultats del 2025, dels 1.200 als 1.300 milions. Una nova picada d’ullet per mirar de demostrar-los que els generarà més rendibilitat en solitari que si venen les seves accions al grup d’origen basc.
La forta millora del resultat, això sí, es va deure en bona mesura al menor pagament puntual de l’impost a la banca: sense aquest efecte, l’alça hauria sigut del 8,1% (gràcies fonamentalment a la caiguda del 29,2% de les provisions). L’entitat va pagar 192 milions en el primer trimestre de l’any passat pel gravamen, que s’abonava d’una sola vegada per a tot l’exercici. Ara han sigut 31 milions, ja que en el seu nou disseny l’impost es periodifica al llarg de l’any.
En els comptes dels pròxims trimestres, aquest efecte comparatiu positiu s’anirà mitigant. Tot i que en el conjunt de l’any el banc preveu un pagament menor que el que va tenir lloc el 2024 (125 milions) perquè li correspon un tipus impositiu més baix, es pot deduir parcialment en l’impost de societats i es calcula sobre una base d’ingressos menor per les retallades dels tipus d’interès oficials.
El seu conseller delegat, César González-Bueno, va evitar repetidament ahir tant valorar la inèdita consulta del Govern respecte a l’opa com opinar sobre què hauria de fer l’Executiu amb l’operació. No obstant, va donar sobrades mostres que confia en què li imposi dures condicions, addicionals a les que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va pactar amb el BBVA per aprovar la integració. "Resulta evident l’opinió dels agents socials i és un element clarament a tenir en compte. No ens correspon decidir el procediment amb què es faci", va mantenir.
Focus en el Govern
El focus institucional del Sabadell per mirar de frenar l’opa ha passat clarament al Govern. De fet, el banquer s’ha mostrat diplomàtic amb el dictamen de la CNMC després de mesos de criticar durament la seva metodologia. L’èmfasi argumental del banc és ara que l’operació provoca una "oposició molt general i àmplia" que "mai ha sigut vista" en el país i que "sens dubte ha de tenir incidència en el resultat final". Patronals i sindicats, va continuar, venen reclamant que s’imposin "condicions significatives" per remeiar els efectes perniciosos que tindria. És a dir, just el que el Govern té ara la possibilitat de fer.
"L’opinió generalitzada és que aquesta operació no és bona per a Espanya, les pimes, l’ocupació, l’estabilitat territorial, l’estabilitat financera... Per un munt de coses", va ressaltar en una anticipació dels arguments d’interès general que el Sabadell inclourà en les seves al·legacions a la consulta del Govern un cop l’aprovi el seu consell. En canvi, va avançar que no plantejarà la venda de part del negoci de pimes, com va fer davant Competència: "La CNMC ja s’hi ha pronunciat i no crec que això pugui passar en el futur". És possible, en canvi, que insisteixi a demanar més compromís de manteniment del crèdit a les pimes, com va fer davant d’aquest organisme.
L’altra batalla del banc per intentar fer fracassar l’operació és convèncer els seus accionistes que la rebutgin. González-Bueno, en aquesta línia, va defensar que l’opa també "continua descarrilada" per l’evolució de les accions del seu rival des que es va filtrar l’operació fa un any (és rellevant perquè l’oferta està articulada majoritàriament mitjançant un canvi d’accions). Així, va destacar que el BBVA ha pujat un 23% des d’aleshores (incloent-hi dividends), davant el 38% de la mitjana de bancs europeus, el 54% dels espanyols comparables (CaixaBank, Bankinter i Unicaja) i el 60% del Sabadell.
Més remuneració
Notícies relacionadesEl banc, també en el camp de la batalla financera, manté la seva previsió per a l’any de rendibilitat (més del 14%) i dividend (igual o superior al del 2024 i d’un 60% del benefici). Se’n desprèn que, ara com ara, l’increment de 100 milions de la remuneració a l’accionista podria venir d’una recompra més elevada i amortització d’accions o un dividend extraordinari. Amb tot, també va deixar la porta oberta a elevar les seves previsions. Probablement en la presentació del pla estratègic del Sabadell, data encara no revelada per la incertesa sobre quan serà l’eventual període de canvi de l’opa, a l’inici del qual vol presentar el pla per influir en els accionistes, sobretot els institucionals.
En la mateixa línia, González-Bueno va refredar la possibilitat d’una fusió amb un altre banc de menor mida si l’opa no tira endavant, opció que els últims mesos havia deixat molt més oberta.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Guardiola, a prop de firmar el divorci
- Entrevista amb Anna Bacardit Càncer de mama metastàtic amb menys de 30 anys: «Mai em vaig trobar malament, per això no ho esperava»
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles