Junts exigeix al Govern central que s’oposi a l’opa i defensa Soler
El PP català s’afegeix al rebuig de l’operació del BBVA sobre el Sabadell

El secretari general de Junts, Jordi Turull, va voler deixar clar ahir el posicionament del seu partit davant l’opa del BBVA al Sabadell, després de l’estupefacció generada pel vot a favor de Pere Soler, nomenat a instàncies de la formació en la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). "Ens oposem sense matisos, del tot [a l’opa]", va dir Turull en declaracions a la premsa. A més, va exigir al Govern de Pedro Sánchez que no autoritzi l’operació quan la qüestió arribi a la taula del Consell de Ministres.
El nomenament de Soler a finals del 2024 havia sigut interpretat com una maniobra dels postconvergents per reforçar les opcions del Banc Sabadell d’evitar l’opa, ja que Junts s’havia posicionat fa un any, durant la campanya electoral de les eleccions catalanes, en contra de l’operació. No obstant això, Soler, que era director general dels Mossos d’Esquadra quan es va celebrar el referèndum de l’1 d’octubre del 2017, va votar a favor de permetre l’opa i va permetre que la decisió s’adoptés per unanimitat.
Lluny de desautoritzar el seu fitxatge, el número dos dels postconvergents va defensar la tasca realitzada per Soler, amb l’argument que havia aconseguit endurir les condicions inicials. A més, Turull va assegurar que va introduir unes modificacions en el text inicial que donen "fonament jurídic" i "empara legal" a l’Executiu central per oposar-se a l’operació bancària. "És el moment de la política", va voler remarcar, instant Sánchez a posicionar-se i assenyalant que tant l’informe com la llei li permeten no autoritzar l’opa.
Rebuig dels populars
L’últim a sumar-se ahir a aquest rebuig va ser el PP de Catalunya. En aquest sentit, el seu portaveu a la Cambra catalana, Juan Fernández, va alertar que aquesta operació és "un error". "Em sembla una equivocació que fa un mal favor a la petita i la mitjana empresa catalana", va argumentar en una entrevista a RNE. El rebuig dels populars catalans a l’opa és significatiu per si mateix, però cobra encara més rellevància si es té en compte que el partit a escala estatal no s’ha pronunciat sobre el tema des que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va emetre el seu informe dimecres.
Amb el PP català ja són sis dels vuit partits amb representació al Parlament que han expressat els seus dubtes o el seu rebuig a l’operació. Així, a part dels populars, també ho han fet Junts, ERC, Comuns i la CUP. El PSC i per extensió el Govern de Salvador Illa també s’hi oposen, però s’han pogut mostrar menys taxatius per evitar pressionar el Govern de Sánchez, que és de qui dependrà que prosperi o no l’opa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya