Díaz exigeix frenar l’opa sobre el Sabadell i Montero demana temps
La ministra de Treball alerta contra la concentració bancària / La titular d’Hisenda afirma que abans cal analitzar l’informe de Competència

La vicepresidenta segona del Govern central i líder de Sumar, Yolanda Díaz, va qualificar de "molt mala notícia" la decisió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) d’aprovar l’opa llançada pel BBVA sobre el Banc Sabadell. Segons el seu parer, aquesta operació "tindrà efectes nocius" per a Espanya, ja que elevarà el "risc sistèmic per la concentració bancària". En aquest sentit, Díaz va dir que l’última paraula en aquesta matèria la té el Govern central i va demanar a l’ala socialista de l’Executiu frenar aquesta opa: "Perd la democràcia amb aquesta operació". No obstant, la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, va demanar temps per analitzar en profunditat l’informe de la CNMC abans de prendre una decisió.
En una entrevista amb TVE, la també ministra de Treball va assegurar que l’opa del BBVA sobre el Banc Sabadell reforçarà l’"oligopoli" bancari que hi ha en l’actualitat i del qual hi ha nombrosos avisos sobre el risc que suposa. A més, va assenyalar que comportarà l’acomiadament de prop de 5.000 persones, encarirà el crèdit domèstic i agreujarà els problemes d’exclusió financera amb el tancament d’oficines. "Fer aquesta operació en contra de tot el teixit econòmic, social, cultural, sindical català és un error majúscul", va sentenciar.
Preguntada sobre què podria fer el Govern central, Díaz va assegurar que l’Executiu "té l’última paraula en aquesta matèria" i va recordar que ella es va oposar a aquesta operació des del primer moment. Hores més tard, abans de l’arrencada de la manifestació a Madrid pel Dia Internacional dels Treballadors, Díaz va plantejar que l’Executiu hauria de frenar l’opa: "El Govern ha d’actuar, impedir aquesta opa i posar-nos del costat de la democràcia".
Minuts abans i des de Sevilla, Montero va demanar calma. La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda va explicar que l’Executiu té 15 dies per prendre una decisió des de la recepció de l’informe de la CNMC. "Ara toca que el Govern estudiï, vegi quines condicions són les que la CNMC ha posat sobre la taula i quin és la resposta també del BBVA", va afirmar. En aquesta línia, va demanar temps per analitzar amb "rigor" la situació abans de traslladar "quina és la posició del Govern". "Encara és prematur", va insistir. La ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, també va recalcar que el Govern està en un "moment de reflexió".
L’opa també va ser un dels principals temes de debat en la manifestació del Primer de Maig a Barcelona. En la protesta sindical, tot van ser mostres de rebuig de l’operació i peticions a l’Executiu de Pedro Sánchez perquè la freni. Un dels membres d’aquest Govern, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun (Sumar), es trobava entre els assistents a la manifestació de Barcelona, on va afirmar que una de les lliçons de l’última crisi financera va ser que "les concentracions bancàries" deriven en "pitjors serveis" als usuaris i tenen un "impacte negatiu en els llocs de treball".
Igual opinió va manifestar el president d’ERC, Oriol Junqueras, que va dir que, tot i que el seu partit defensi la lliure competència, és en contra d’una "concentració excessiva" del sector bancari com la que passaria si triomfa el pla del BBVA. En el cas que l’operació acabi cristal·litzant, Junqueras va avisar que el seu partit exigirà que "no es perdin llocs de treball" i que "els centres de decisió es quedin a Catalunya".
La difícil posició del PSC
La Generalitat de Salvador Illa i el seu partit, el PSC, també estan en contra de l’opa, però la seva posició és més delicada perquè ara la decisió final sobre l’operació recau sobre el Govern i, per tant, sobre el PSOE. És per això que la vicesecretària i portaveu del partit, Lluïsa Moret, va dir que, abans d’optar per una posició pública, s’han d’esperar "les decisions oportunes que es prenguin des del Govern d’Espanya". "I després ja veurem", va acabar dient.
Per la seva banda, la consellera de Territori i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, va recordar que l’aposta de l’Executiu català és "preservar el model bancari de proximitat". Paneque, que va atendre els mitjans de comunicació des de Blanes (Selva), va assenyalar que ara el Govern "analitzarà en profunditat i amb rigor l’informe de la CNMC". Més enllà de l’atenció de proximitat, per al Govern també és rellevant que es mantingui "la molt bona atenció a la ciutadania i les pimes" que es dona en aquests moments, va dir. Dimecres, Illa, va prometre "per damunt de tot" defensar "els interessos de Catalunya".
Quant al líder del primer partit de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, mai ha sigut gaire clar sobre quina posició té davant l’opa llançada pel BBVA sobre el Sabadell. Un dia després que Competència (CNMC) aprovés l’oferta de compra, Feijóo no va emetre cap tipus de reacció. Preguntats el seu equip econòmic i també el de comunicació, va ser impossible conèixer què li sembla aquesta llum verda de l’organisme de control i tampoc van respondre la pregunta sobre què hauria de fer el Govern central ara, informa Pilar Santos.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya