Sector bancari
La CNMC aprova l’opa sobre el Sabadell amb compromisos negociats amb el BBVA
La decisió unànime de Competència deixa el desenllaç de l’operació en mans del Govern central, que decidirà si imposa més condicions
Entre els requisits hi ha mantenir el crèdit a les pimes
Cuerpo disposarà de 15 dies feiners per decidir si eleva l’operació al Consell de Ministres

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va aprovar per fi ahir l’oferta de compra (opa) llançada pel BBVA sobre el Sabadell, després d’una reunió de la sala de competència del seu consell que va resultar maratoniana per permetre un vot unànime dels seus cinc membres. Gairebé un any després que li fos notificada i després d’un procés d’anàlisi molt més llarg i enredat en més pressions i polèmiques de l’habitual, l’organisme va complir les previsions i va donar llum verda a la integració amb uns compromisos negociats amb el banc d’origen basc per pal·liar els problemes de competència detectats per l’organisme.
El seu pronunciament, per tant, no farà desistir el BBVA del seu intent d’adquirir el seu competidor, com hauria desitjat el Sabadell. En qualsevol cas, el Govern central tindrà ara l’opció legal d’imposar-li condicions addicionals, cosa que pot incidir de manera decisiva en el fet que l’operació es decanti cap a l’èxit o el fracàs. El desenllaç no es coneixerà fins d’d’aquí a unes setmanes o mesos, segons els diferents escenaris possibles. "Una vegada rebem l’informe de la CNMC, l’analitzarem amb rigor i detall, com ja hem assenyalat. Fins a comptar amb tota la informació i fer aquesta anàlisi, màxima prudència", van assenyalar fonts del Ministeri d’Economia.
El BBVA, en aquest sentit, assegura des de fa temps que els compromisos "sense precedents" que ha negociat i acaba d’aprovar la CNMC resolen també les preocupacions de l’Executiu, i per tant, confia que aquest no travi l’operació, just el contrari a què aspira el Sabadell. "Els compromisos que assumim afavoreixen la inclusió financera, la cohesió territorial i el crèdit a pimes i autònoms, i preserven la competència, especialment als territoris en els quals tindrem més presència, com Catalunya", va insistir ahir el seu president, Carlos Torres, en una nota.
De moment, la sala de competència del consell de la CNMC ha acabat ja la seva feina, un any després que una filtració a la premsa britànica destapés l’interès del BBVA per absorbir el Sabadell. Donada la complexitat de l’operació i les discrepàncies internes, la institució havia convocat excepcionalment dues reunions de l’esmentat òrgan per a aquesta setmana (dilluns i ahir). Com va avançar EL PERIÓDICO la setmana passada, la decisió final es va prendre en la segona d’aquestes reunions. La de dilluns es va haver de suspendre per l’apagada massiva que va patir el país, però abans fins i tot ‘aquest contratemps, la d’ahir era l’opció que internament es jutjava com a molt més probable.
Com també va avançar aquest diari, els tècnics de la institució van estar fins a la setmana passada acabant d’afinar amb el BBVA uns compromisos "adequats, suficients i proporcionats" que es van acceptar finalment per pal·liar els problemes de competència detectats. Són una mica més ambiciosos que els últims oferts pel banc (els de la seva cinquena proposta, de l’1 d’abril) i superiors als seus oferiments anteriors (de 23 de setembre, 25 d’octubre, 11 de desembre i 20 de febrer), però continuaran sent jutjats com a totalment insuficients pel Sabadell i per la immensa majoria de les associacions empresarials i sindicals a què ha consultat la CNMC.
En concret, els compromisos finalment aprovats inclouen una nova millora del manteniment del crèdit a les pimes particularment a Catalunya i les Balears. El BBVA, així, es compromet a mantenir el volum de crèdit a mitjà i llarg termini de les petites i mitjanes empreses que a 30 d’abril d’aquest any rebin almenys el 85% d’aquest finançament del BBVA i/o el Sabadell. Addicionalment, a Catalunya i les Balears (on l’entitat resultant tindrà més quota de mercat), es compromet a mantenir el volum de crèdit a les pimes que en la mateixa data tinguin almenys un 50% del seu finançament amb un o els dos bancs.
Decisió clau
Totes les mirades passen ara al Govern central, que té a la seva mà l’opció legal d’imposar unes condicions addicionals a l’opa que poguessin fer que el BBVA tiri la tovallola. I la té precisament per la decisió que va prendre la mateixa CNMC el novembre passat. La directora de Competència, Susana Campuzano, va elevar la proposta d’aprovar l’operació en primera fase amb els compromisos proposats pel banc. En cas d’haver sigut així, l’Executiu legalment no hauria pogut pronunciar-se després. Però la sala de competència va decidir seguir el criteri de la seva presidenta, Cani Fernández, i portar l’anàlisi a segona fase per estudiar la integració en més profunditat i donar la possibilitat al Sabadell de personar-se. I amb això, va obrir la porta a l’Executiu per intervenir-hi.
Com estableix la llei de defensa de la competència del 2007, el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, disposarà de quinze dies feiners des que rebi la resolució de la CNMC per decidir si eleva l’operació al Consell de Ministres. Aquest, al seu torn, tindrà un mes per confirmar la decisió de Competència, aprovar l’operació sense condicions, o imposar-n’hi d’altres diferents mitjançant un acord que haurà d’estar "degudament motivat en raons d’interès general diferents de la defensa de la competència". La norma, en aquest sentit, ofereix una "llista no exhaustiva de criteris concrets". És a dir, que li deixa ampli marge d’actuació.
Notícies relacionadesPer això, fa setmanes que, tant el Sabadell com el BBVA esgrimeixen arguments en públic i en privat per intentar que el Govern central actuï en favor dels seus interessos. El fet que l’Executiu hagi mostrat el seu disgust per l’operació des del primer moment, en línia amb el rebuig que provoca en els partits nacionalistes catalans (clau per a la seva majoria parlamentària) i en la Generalitat socialista, fa pensar a molts que podria inclinar-se més cap al Sabadell. Però tampoc són pocs els que afirmen, com defensa el BBVA, que seria impensable que el Consell de Ministres li imposés unes condicions que el fessin desistir de l’opa pel seu impacte en la imatge d’Espanya davant els inversors internacionals.
Si el banc no desisteix, faci el que faci el Govern central, serà el moment en el qual la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aprovarà el fullet de l’opa: ja el té avançat, però està pendent incorporar les conseqüències en les xifres de l’operació del dictamen de la CNMC i de la possible actuació de l’Executiu. En aquell moment començaria el període d’acceptació de l’oferta per als accionistes del Sabadell, que el banc basc podrà fixar en entre 15 i 70 dies (en alguns escenaris, podria tancar-se després d’agost). L’operació, per tant, està entrant en les seves setmanes decisives, però el seu desenllaç es troba encara lluny d’estar escrit.
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- Les renovables generaven el 74% de l’electricitat en el moment de la fallada
- Investigació Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
- Efemèride Blanquejar Hitler 80 anys després
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible
- FESTIVAL DEL 26 DE JUNY AL 4 D’AGOST El Grec obre etapa amb Leticia Martín al davant i aposta per més música i teatre