Embolcall natural, invisible i comestible
La ‘start-up’ catalana Bio2Coat idea un envàs que protegeix la fruita i n’allarga la vida, i que les anàlisis confirmen com a segur, sense microplàstics, biodegradable i compatible amb les certificacions residu zero, vegà, bio i orgànic.

A molts supermercats encara hi ha prestatgeries plenes de fruites embolicades en capes i capes de plàstic i caixes senceres de productes que acaben a les escombraries quan no aconsegueixen vendre’s a temps. Però ¿i si hagués una manera de protegir aquests aliments, així com conservar-ne el color, sabor i frescor durant més temps, sense la necessitat d’embolcalls plàstics ni additius potencialment perjudicials? La start-up Bio2Coat, nascuda a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha desenvolupat una possible resposta a aquest problema. "Es tracta d’un embolcall natural, invisible i comestible que protegeix la fruita, n’allarga la vida útil i redueix el desaprofitament", afirma Farayde Matta Fakhouri, cofundadora de Bio2Coat.
"La nostra missió és doble. D’una banda, volem lluitar contra el desaprofitament alimentari i, de l’altra, reduir els plàstics d’un sol ús i no reciclables en la indústria alimentària", diu Matta en una entrevista amb EL PERIÓDICO des de la trobada The food changemakers, feta aquesta setmana a l’espai Tramo de Madrid, en què s’han reunit un centenar d’experts de tot el món en innovació alimentària per discutir sobre els grans reptes del sector i, sobretot, el ventall de solucions disponibles per tal de reduir l’empremta ecològica del sector. El projecte de l’empresa catalana n’és un exemple.
La seva solució és tan senzilla com també brillant. Es tracta d’un recobriment en format líquid que s’aplica a les fruites recollides, ja sigui mitjançant polvorització o immersió, i que una vegada sec es converteix en "una segona pell" incolora, inodora i imperceptible que protegeix l’exterior de l’aliment. Segons assenyalen els seus creadors, a diferència d’altres productes al mercat, aquest "embolcall natural" no conté productes de síntesi ni deixa residus.
Menys pèrdua de massa
Les anàlisis demostren que és un producte comestible, segur, sense microplàstics, biodegradable i compatible amb les certificacions residu zero, vegà, bio i orgànic. També s’ha demostrat que aquest producte redueix fins a un 50% la pèrdua de massa per deshidratació de la fruita durant l’emmagatzematge i transport i prolonga fins a un 40% la vida útil del producte.
"És com si la fruita tingués una segona pell. Des de fora és una cosa pràcticament imperceptible però gràcies a això la fruita es manté fresca durant més temps i, a més, es redueix el risc de proliferació de fongs i bacteris. Es pot menjar sense problemes però també s’elimina simplement passant l’aliment per aigua", afirma la creadora d’aquest producte, que, juntament amb el científic José Ignacio Velasco, està treballant perquè pugui comercialitzar-se aviat a Espanya. "Si tot va bé, aquest producte arribarà al mercat espanyol al llarg d’aquest any", avança Matta.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables