Embolcall natural, invisible i comestible
La ‘start-up’ catalana Bio2Coat idea un envàs que protegeix la fruita i n’allarga la vida, i que les anàlisis confirmen com a segur, sense microplàstics, biodegradable i compatible amb les certificacions residu zero, vegà, bio i orgànic.
A molts supermercats encara hi ha prestatgeries plenes de fruites embolicades en capes i capes de plàstic i caixes senceres de productes que acaben a les escombraries quan no aconsegueixen vendre’s a temps. Però ¿i si hagués una manera de protegir aquests aliments, així com conservar-ne el color, sabor i frescor durant més temps, sense la necessitat d’embolcalls plàstics ni additius potencialment perjudicials? La start-up Bio2Coat, nascuda a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha desenvolupat una possible resposta a aquest problema. "Es tracta d’un embolcall natural, invisible i comestible que protegeix la fruita, n’allarga la vida útil i redueix el desaprofitament", afirma Farayde Matta Fakhouri, cofundadora de Bio2Coat.
"La nostra missió és doble. D’una banda, volem lluitar contra el desaprofitament alimentari i, de l’altra, reduir els plàstics d’un sol ús i no reciclables en la indústria alimentària", diu Matta en una entrevista amb EL PERIÓDICO des de la trobada The food changemakers, feta aquesta setmana a l’espai Tramo de Madrid, en què s’han reunit un centenar d’experts de tot el món en innovació alimentària per discutir sobre els grans reptes del sector i, sobretot, el ventall de solucions disponibles per tal de reduir l’empremta ecològica del sector. El projecte de l’empresa catalana n’és un exemple.
La seva solució és tan senzilla com també brillant. Es tracta d’un recobriment en format líquid que s’aplica a les fruites recollides, ja sigui mitjançant polvorització o immersió, i que una vegada sec es converteix en "una segona pell" incolora, inodora i imperceptible que protegeix l’exterior de l’aliment. Segons assenyalen els seus creadors, a diferència d’altres productes al mercat, aquest "embolcall natural" no conté productes de síntesi ni deixa residus.
Menys pèrdua de massa
Les anàlisis demostren que és un producte comestible, segur, sense microplàstics, biodegradable i compatible amb les certificacions residu zero, vegà, bio i orgànic. També s’ha demostrat que aquest producte redueix fins a un 50% la pèrdua de massa per deshidratació de la fruita durant l’emmagatzematge i transport i prolonga fins a un 40% la vida útil del producte.
"És com si la fruita tingués una segona pell. Des de fora és una cosa pràcticament imperceptible però gràcies a això la fruita es manté fresca durant més temps i, a més, es redueix el risc de proliferació de fongs i bacteris. Es pot menjar sense problemes però també s’elimina simplement passant l’aliment per aigua", afirma la creadora d’aquest producte, que, juntament amb el científic José Ignacio Velasco, està treballant perquè pugui comercialitzar-se aviat a Espanya. "Si tot va bé, aquest producte arribarà al mercat espanyol al llarg d’aquest any", avança Matta.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Cuina ¿Per què mig Espanya està posant vinagre a la paella per fer ous ferrats?
- Successos Els Mossos desmantellen una narcofruiteria a Mataró i requisen 57 dosis de cocaïna
- Eduardo Mendoza: "Tothom està indignat per alguna cosa, però jo no, vivim formidablement"
- Equipament BCN assumeix 250.000 € per les obres a la Biblioteca García Márquez
- Requeriment de la UE Hisenda té pendent que milers d’autònoms puguin facturar sense IVA
- Cura de la gent gran Catalunya necessitarà 80.000 places i 26.000 professionals més per atendre en 10 anys el repte de la dependència
- Temperatures estiuenques Espanya continua registrant nits tropicals en plena tardor: Barcelona, Màlaga i València no baixen dels 20 graus ni a finals d’octubre
- ACTUALITAT BLAUGRANA Sanció d’un partit per a Hansi Flick, que no podrà asseure’s a la banqueta del Bernabéu contra el Reial Madrid
- BARÒMETRE SANITARI Més del 60% dels espanyols amb assegurança privada trien la sanitat pública quan es tracta d’una malaltia greu
- Infraestructures El Govern reactiva el projecte d'allargar la C-32 fins a Lloret de Mar
