Comerç
Espanya accelera les exportacions de vi als EUA davant possibles aranzels
Els distribuïdors nord-americans van comprar un 29% més de litres al desembre

Els cellers espanyols han premut l’accelerador en les últimes setmanes i han començat a enviar massivament els seus estocs als Estats Units abans que el president Donald Trump decideixi apujar els aranzels a aquest producte. Els distribuïdors nord-americans han augmentat les seves comandes. Al desembre es va registrar "un fort augment de les exportacions, amb una alça del 23% en valor i del 29,5% en volum", segons ha informat la Interprofessional Vi d’Espanya (OIVE), l’entitat que agrupa els exportadors vinícoles i que atribueix aquest comportament a "una possible estratègia de provisió per part dels importadors nord-americans, davant la incertesa generada per l’amenaça d’aranzels".
"Hem agilitzat les comandes perquè els distribuïdors dels EUA tinguin prou existències de producte per a almenys sis mesos", explica Luisa de Paz, directora d’exportacions del celler Protos, de la denominació d’origen Ribera del Duero, que assegura que van començar a preparar-se després que Trump guanyés les eleccions. Amb aquest dipòsit, els comercialitzadors nord-americans podran escalar els preus davant els seus consumidors finals si finalment es produeix l’increment aranzelari.
Ja el 2019, també amb Trump a la Casa Blanca, els EUA van aplicar aranzels al vi envasat (només al no escumós) produït en països europeus, entre els quals, Espanya. Llavors, a diferència de França, que va patir una caiguda dràstica en les seves exportacions, les empreses espanyoles van mostrar més resiliència i van aconseguir mantenir una posició estable al mercat, recorda Begoña Olavarría, responsable de l’àrea d’Intel·ligència Econòmica de la Interprofessional.
"L’interès dels compradors nord-americans pel vi espanyol és molt alt i això fa que, malgrat la incertesa aranzelària, els contactes comercials siguin intensos", corrobora Céline Perez, directora de la Barcelona Wine Week (BWW), que va celebrar la seva cinquena edició a principis de febrer amb més de 300 operadors dels EUA que van aprofitar per tancar operacions amb proveïdors espanyols. "Els índexs de satisfacció que han mostrat han sigut alts, amb bones puntuacions", remarca Perez. "Van venir diverses missions comercials. Els Estats Units són un dels principals mercats del sector. En escumosos és el primer", prossegueix la directora del certamen, que és ja el saló més important del vi espanyol que se celebra a Espanya.
Pel recinte van passar 25.700 visitants, "dels quals un 20%, és a dir unes 5.000 persones, eren estrangers de 69 països diferents", indica Perez, que està convençuda que, en cas que finalment l’Administració Trump decideixi revisar els gravàmens duaners, "el sector del vi està prou diversificat per seguir endavant".
Creixement
Notícies relacionadesDe fet, els exportadors de vi espanyols van tancar el 2024 amb un creixement del 7% en valor i en volum en les seves transaccions amb els EUA, cosa que els va consolidar en el grup de principals proveïdors d’aquest mercat. Espanya va arribar a un total de 391,4 milions de dòlars en vendes i 67,3 milions de litres exportats, fet que la col·loca com el quart proveïdor en valor i el setè en volum.
En el segment dels escumosos, l’americà és el principal destí dels productors espanyols. Fins al novembre del 2024 se n’havien exportat 21 milions de litres (amb increment del 7,7%) i 73,6 milions d’euros. Quant als vins no escumosos, se’n van exportar 39,7 milions de litres, que van implicar un creixement del 2% i un valor de 243,1 milions d’euros.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se