L’AEB apunta al "flac favor" que fa a l’economia la taxa a la banca
La presidenta de la patronal bancària veu "fonamental" un mercat únic de capitals
En un moment en què l’economia espanyola creix i es comporta fins i tot millor que les seves clàssiques rivals, que els tipus d’interès baixen i donen un respir a les obligacions financeres de les famílies espanyoles i que la Unió Europea (UE) ha posat a sobre de la taula que competir de tu a tu amb els Estats Units i l’Àsia requerirà un important volum de finançament, un impost a la banca és nedar "a contracorrent". "No és el que necessita ni el sector ni l’economia". Així de taxatiu es va mostrar la presidenta de l’Associació Espanyola de Banca (AEB), Alejandra Kindelán, en la seva ponència en el II Fòrum Financer organitzat per Prensa Ibérica Activos i EL PERIÓDICO, amb el suport de la consultoria Grant Thornton.
La trobada es va proposar reflexionar sobre possibles estratègies davant la futura unió bancària europea. En aquest sentit, Kindelán va assegurar que és "fonamental" crear un mercat únic de capitals perquè és molt complex competir quan cada país té taxes d’obertura de dipòsits diferents o diferències normatives respecte al blanqueig de capitals, per exemple. I que la banca espanyola passa per un estat de salut "boníssim" per bregar per aquesta hipotètica unió.
"Tenim els millors bancs d’Europa i possiblement del món, ràtios fantàstiques, models de negoci de proximitat al client també fantàstics, capacitat de generar capital", va enumerar la portaveu de la banca espanyola. "El nostre punt de partida és magnífic, però no tot depèn de nosaltres, sinó que també dependrà que avancem en aquest futur cap a la unió bancària europea", va afegir.
El que sí que depèn de nosaltres, en funció del que va venir a continuació en l’entrevista feta pel director d’informació econòmica de Prensa Ibérica, Martí Saballs, és que el sector pugui continuar creixent en igualtat de condicions que altres bancs europeus. I en això l’impost que manté el Govern espanyol en relació amb aquest sector "tindrà un impacte" clar.
Molta inversió
"Això afecta les capacitats de finançar la nostra economia i les famílies espanyoles en un moment que podria ser de gran oportunitat", va apuntar Kindelán, que abans ja havia manifestat que es necessita molta inversió perquè Europa creixi i que "el paper de la banca és fonamental". "Aquest impost fa un flac favor a aquests reptes", va criticar, lamentant-se també del procediment que s’ha seguit per acordar aquesta taxa. "Opac, sense consultar amb experts i sense una valoració d’impacte", va dir. El sector calcula que aquest gravamen restarà uns 2.000 milions d’euros de capital a la banca. "Si li traiem aquests 2.000 milions de capital al sector, tindrem menys capacitat de crèdit, i això és un impacte que es notarà a la llarga".
El conseller delegat de Prensa Ibérica, Aitor Moll, ja havia assenyalat aquest impost a la banca com un dels reptes que té al davant aquest sector. En el seu discurs inaugural, el directiu va assegurar que la banca espanyola "ve demostrant la seva fortalesa" durant els últims anys, que té avui "una posició més sòlida que quan va arrencar el 2008 la crisi financera" i que les entitats han demostrat que tenen una "gran resistència".
Notícies relacionades"En els últims trimestres, les entitats financeres estan presentant resultats pròxims, o fins i tot superiors, als que es van aconseguir durant els anys de la bombolla immobiliària –va celebrar Moll–. Però el millor és que ara aquests resultats se sustenten en unes bases molt més sòlides, sanes i estables".
També el president de Grant Thornton, Ramón Galcerán, va insistir a remarcar les fortaleses d’un sector "sòlid i resistent", tot i que va aprofitar l’ocasió per posar èmfasi en els reptes: les amenaces geopolítiques, el blanqueig de capitals o unes ciberamenaces "cada vegada més freqüents i greus".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Les noves tarifes de transport a BCN no s’aplicaran fins al febrer
- Aquest exjugador del Reial Madrid demana el divorci després de descobrir que els seus dos fills són d’un amant
- El món municipal reclama al Govern una política metropolitana
- Un jutge frena l’ordre de Trump contra el dret de ciutadania per naixement
- El Barça s’enriqueix
- Aquesta setmana Territori ha cobrat ja els 377,8 milions d’euros que devia l’Estat pel dèficit d’explotació de Rodalies des del 2010
- A Barcelona Així queden les noves tarifes del transport públic, que entren en vigor el 10 de febrer
- Successos Cau la banda més gran de narcos assentada a Catalunya: set tones de cocaïna i 48 armes de foc
- Comunicat L’auditor que va detectar irregularitats de Comín en el Consell de la República denuncia pressions
- ESCUT SOCIAL Sánchez demana a Junts tornar al pacte del desembre i aprovar totes les mesures del decret òmnibus, sense trossejar pensions