L’ingrés per càpita de les llars cau en contra de la tendència en l’OCDE
Portugal s’apunta l’avenç més important de la renda per llar entre els països que ha analitzat l’organització, i els Països Baixos, la contracció
L’ingrés familiar real per càpita d’Espanya va recular lleugerament en el segon trimestre de l’any (-0,43% respecte al primer trimestre), en sentit contrari de com va evolucionar en el conjunt dels principals països de l’OCDE, en què hi va haver una millora del 0,36%. Si es compara amb el mateix període de l’any passat, aquest indicador va resultar a Espanya un 3,11% superior al del segon trimestre del 2023, enfront de la millora d’un 2% dels països de l’OCDE.
Segons l’estadística publicada ahir per l’organització de països desenvolupats de l’OCDE, dels 15 països sobre els quals ja hi ha dades disponibles, l’ingrés familiar real (descomptada la inflació) per habitant va millorar en el segon trimestre respecte al primer en vuit estats (Àustria, França, Hongria, Itàlia, Portugal, el Regne Unit, Suècia i els EUA) i va recular en set més (Austràlia, el Canadà, Xile, Alemanya, Irlanda, el Països Baixos i Espanya).
En aquests set països, la renda disponible (remuneració dels empleats, ingressos empresarials, rendes de la propietat i beneficis socials diferents de les transferències socials en espècie) va créixer, en termes reals, menys que la població en el segon trimestre, i això ha donat com a resultat un retrocés dels ingressos per càpita.
Una altra qüestió és el producte interior brut (PIB) per càpita. En aquest cas, el PIB per persona a Espanya sí que va pujar en el segon trimestre (un 0,65%) i es consolida en el nivell per sobre del que hi havia abans de la pandèmia i que ja va reconquerir en el primer trimestre del 2023. "Malgrat l’augment general de l’ingrés real per càpita de les llars, el panorama va ser mixt als països de l’OCDE", segons constata l’organització que dirigeix Mathias Cormann, que, en general, identifica que en el segon trimestre de l’any es va produir una desacceleració respecte al període anterior.
Salaris i impostos
Entre altres països de l’OCDE, Portugal va registrar l’augment més gran de la renda real per càpita de les llars en el segon trimestre del 2024 (2,1%), impulsat principalment per la remuneració dels empleats; entre el quart trimestre del 2021 i el segon trimestre del 2024, la remuneració dels empleats a Portugal va créixer un 23% en termes reals, i va superar així les de les economies del G7. Els Països Baixos van experimentar la contracció més gran (-2,3%) de la renda real per càpita de les llars, degut sobretot a una caiguda de la renda de la propietat que va coincidir amb un augment dels impostos sobre la renda i el patrimoni, tot i que el PIB real per càpita va augmentar (0,9%).
- Accident a l’Alta Cerdanya El xòfer del bus sinistrat a França sumava deutes i avaries
- Junta de Seguretat de Catalunya La Guàrdia Civil i la Policia Nacional s’incorporen al 112 de Catalunya
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació
- Un dret constitucional Els lloguers pugen en 23 dels 36 municipis de l’àrea metropolitana
- Nou èxit per a ‘La fugida’
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Dia de la Constitució Quins centres comercials obren el 6 de desembre a Catalunya i Barcelona?
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Lengua catalana El "Diccionari de la llengua catalana" incorpora una nova paraula de només 3 lletres
- Aclariment en directe Gemma Nierga reconeix la mentida d'una convidada de '59 segons' que té un passat pertorbador a Telecinco: "No era veritat"