Catalunya impulsa les empreses que volen innovar amb l’ecodisseny
El Premi Catalunya Ecodisseny va dirigit a empreses consolidades i a noves iniciatives

La recaptació del cànon impositiu per l’enviament de residus als abocadors –131 milions el 2023 a Catalunya– es destina a incentius per promoure un canvi en el model de producció. Cada any, la Generalitat atorga al voltant de 100 subvencions a projectes d’economia circular que inclouen iniciatives d’investigació i desenvolupament (R+D), desenvolupament de prototips, experiències pilot, creació de nous productes i models de negoci innovadors.
Així mateix, el Premi Catalunya Ecodisseny, convocat per l’Agència de Residus, té per objectiu posar en valor "l’esforç de dissenyadors i empreses per canviar la manera com es dissenyen i fabriquen els seus productes" a fi de reduir la seva empremta ambiental. Des del 2001 s’han presentat 1.167 candidatures i s’han premiat 47 projectes. Els guardons "serveixen perquè el món del disseny i del medi ambient treballin conjuntament", però també per difondre la importància de l’ecodisseny a les escoles que formen els nous dissenyadors dels productes, explica la directora de l’Àrea d’Economia Circular de l’Agència de Residus de Catalunya, Pilar Chiva.
En un reflex de l’avenç de les solucions que l’ecodisseny pot oferir, l’edició del 2023 va introduir l’avaluació no només de la reducció de residus, sinó també l’extensió de la vida útil dels productes i la incorporació de valor afegit.
Els premis reconeixen tant noves aportacions d’empreses consolidades com les que volen entrar en el mercat. Cafès Novell, Emiliana Design, Simon i Escofet afirmen que no només han obtingut més reconeixement per desenvolupar productes que redueixen l’impacte mediambiental, sinó que aquesta iniciativa ha aportat més benefici a la seva activitat.
Nous negocis
Per la seva banda, Zicla va sorgir el 2009 arran de la presentació de la seva proposta als premis. Creada pel dissenyador industrial Curro Claret, consistia a reutilitzar residus industrials per fabricar separadors que delimiten els carrils bici de la circulació de cotxes. Per aprofitar els plàstics, Zicla va desenvolupar màquines per al procés de separació del coure. Actualment, l’empresa aprofita el plàstic que no es pot tornar a reciclar per produir diferents tipus de mobiliari urbà.
Notícies relacionadesDes de la seva presentació als premis, Breinco és una altra empresa que ha ampliat el seu catàleg de solucions per adaptar les ciutats al canvi climàtic. Va començar amb paviments produïts amb material reciclat que tenen la característica de permetre la filtració de d’aigua de pluja, que permet una millor gestió de l’aigua en zones urbanes.
Malgrat l’èxit, el sector de l’ecodisseny demana més suport per a aquestes propostes, ja que al principi els costos d’implementació són elevats. "Són solucions que prevenen problemes que a llarg termini poden tenir un impacte més alt", assenyala Claret. Legislar en favor de la seva adopció és una de les reivindicacions d’aquest sector dirigit a aplicar innovació.
- Catalunya provarà a partir de l’abril en 26 CAPs el model d’atenció en 48 hores
- Alerta en estrangeria pel frau amb el registre de parelles de fet
- L’agost del 2020 La Fiscalia demana presó per a una dona per «no vigilar» un nen que va morir ofegat a la platja de Badalona
- Previsió del Meteocat Les pluges previstes per a aquest divendres encenen avisos grocs a mig Catalunya
- El ple El TC anul·larà la setmana que ve el vot delegat de Puigdemont i Puig amb què es va constituir el Parlament
- Lloc de somni El poble de cinema a 40 minuts de Girona on van rodar 'Joc de Trons'
- Reconstrucció de l'estadi Barcelona autoritza 15 dies d'obres sense pausa durant les 24 hores al Camp Nou
- Per unanimitat Tarragona reclama a l'Estat "la depuració de responsabilitats i la reestructuració d'Adif pel caos a Rodalies
- Viral Paga 1.360 euros per aparcar dos mesos a La Maquinista de Barcelona: "Costa més que el cotxe"
- Enquesta El 32% dels catalans està a favor de la independència i el 27% en contra, segons el CEO