Dades de Pimec
Els beneficis de les pimes van pujar 8 vegades més que els salaris el 2022

Els beneficis de les petites i mitjanes empreses catalanes van augmentar gairebé vuit vegades més que els salaris dels treballadors durant el 2022, el primer any de l’escalada de preus. Així ho constata l’anuari presentat ahir per la patronal Pimec, que contextualitza aquestincrement en una recuperació dels marges després de l’enfonsament que va suposar la covid i uns marges, en termes absoluts, encara «petits» que expliquen, segons insisteixen des de l’organització empresarial, aquesta àmplia disparitat entre beneficis i salaris.
Cada any la patronal Pimec elabora un estudi ben detallat dels comptes de resultats que presenten totes les pimes de Catalunya. Ho fa a través de les dades ingressades per les companyies –que tenen l’obligació legal de fer-ho així– al registre mercantil. Per aquest motiu, el balanç sempre es publica amb un desfasament de dos anys, ja que abans les dades no estan disponibles.
Notícies relacionadesUnes dades que ofereixen una fotografia més precisa que les enquestes de l’estat de salut de les pimes a Catalunya. Una salut «bastant bona», en paraules del president de la Pimec, Antoni Cañete, però amb reptes importants al davant, segons va afegir. «Ens preocupa molt que no estiguem millorant els nivells de productivitat al mateix ritme que Europa», així com les creixents ràtios d’absentisme, segons va destacar.
Una pime catalana va obtenir, de mitjana, 81.100 euros de beneficis durant l’exercici 2022, xifra que representa un increment del 20,8% respecte al benefici registrat l’any anterior i un 13,6% superior respecte al que guanyaven abans de la crisi de la covid, quan el 2019 van registrar un benefici de 71.400 euros. En aquell mateix període, si es pren com referencia l’enquesta d’estructura salarial de l’INE, els salaris per hora treballada a Catalunya van créixer un 2,7% durant l’últim any i un 9,2% respecte al 2019.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?