L’economia catalana creix un 2,9% interanual per l’impuls de la indústria
L’agricultura és el sector que més es dispara, amb un repunt del 10,7%, si bé l’industrial, que puja un 4,9%, és el que arrossega a l’alça el PIB
L’economia catalana va créixer durant el segon trimestre a un ritme interanual del 2,9%, al mateix ritme que la del conjunt d’Espanya i especialment impulsada pel sector industrial, que va expandir la seva activitat a doble ritme. Així ho constaten les dades publicades ahir per la Generalitat de Catalunya, que destaquen el bon moment que viu l’activitat econòmica local, en comparació amb altres estats europeus, amb creixements molt moderats o fins i tot en recessió tècnica.
La quantitat de béns i serveis produïts pel conjunt de l’economia catalana va augmentar un 0,8% respecte al primer trimestre i un 2,9% respecte al mateix període de l’any anterior. Uns resultats que milloren en dues dècimes i cinc dècimes, respectivament, els registrats tres mesos abans i donen fe així que l’activitat productiva va augmentar una marxa aquesta primavera.
L’agricultura, que ha vist com la sequera ha afluixat en els últims mesos, ha sigut el sector que més ha crescut, amb un repunt interanual del 10,7%. Si bé, per magnituds, va ser la indústria la que va arrossegar a l’alça el conjunt del PIB català, amb un increment del 4,9% interanual. El van seguir, per aquest ordre, la construcció (3,8%) i els serveis (2,3%).
Si en la sortida de la crisi del coronavirus van ser els serveis els que més van estirar l’economia, ara gran part del creixement el lideren les factories. Alliberades aquestes dels problemes de subministrament que van llastar la seva activitat just al reiniciar-se el comerç internacional i també afectades per l’encariment dels preus energètics, ara ja més moderats.
En aquest sentit, el sector secundari està aquest 2024 recuperant part del terreny perdut durant els últims anys, en detriment dels serveis. No perquè hagi crescut, ja que l’augment del PIB per sectors ha sigut –amb permís de l’agricultura– transversal, sinó perquè el sector terciari ho ha fet amb especial fruïció des del 2021. Des de la data esmentada, les factories catalanes han passat d’aportar el 18,25% del PIB, mitjançant 44.481 milions d’euros anuals, fins al 17,1%, amb 50.034 milions d’euros anuals, el 2023. Ara, amb els últims registres, presumiblement aquesta bretxa s’escurçarà el 2024.
Millor del que es preveia
Notícies relacionadesDe moment les xifres de creixement de l’economia catalana estan per sobre de les previsions elaborades per alguns organismes, com la Cambra de Comerç de Barcelona, que fa unes setmanes va revisar a l’alça les seves projeccions i estima que el PIB català tancarà l’any amb un augment del 2,5%. També està per sobre de les estimacions del mateix Govern de la Generalitat, que a l’abril va publicar una previsió de creixement del 2,1%.
A l’espera de quina serà la dada final de creixement, en el segon trimestre del 2024, el creixement de l’economia catalana va ser del 2,9% interanual, al mateix ritme que al conjunt d’Espanya i molt per sobre d’altres economies de l’entorn com França (1,1%) i Alemanya (-0,1%). L’economia catalana manté, així, un creixement elevat, i acumula ja tres anys amb un ritme superior a la zona euro (0,6% interanual).
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- EL LÍMIT SALARIAL DE PRIMERA DIVISIÓ El Barça millora, però no n’hi ha prou
- Crisi interna ERC convoca un consell el dia que Junqueras presenta la seva candidatura
- Gran desplegament al Fòrum La festa dels esports urbans
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Accident mortal Els Mossos ratifiquen que la maquinista de Montcada va donar positiu en drogues, però matisen que els resultats no són concloents
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- Tema de diumenge ¿Com està el cotxe elèctric?