La inflació se suavitza fins al 2,8% per la llum i els aliments
La caiguda dels preus un 0,5% en un mes és la més significativa en gairebé dos anys
La vida s’ha encarit un 2,8% aquest juliol a Espanya, en comparació amb el que costaven l’alimentació, la vivenda, els subministraments, el transport o la roba fa just un any. Així ho mostra l’estimació que mensualment publica l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta d’una dada avançada que haurà de confirmar d’aquí a unes setmanes, però, per ara, aquest organisme calcula que l’índex de preus de consum (IPC) s’ha situat aquest mes per sota del 3%, que estava sent la tònica habitual de 2024.
Això significaria suavitzar sis dècimes de cop una inflació que va començar a anar a la baixa al juny, després de tres mesos consecutius de pujades. I situar-la en la cota més baixa de l’any, la mateixa que es va registrar al febrer. Si bé és cert que, a partir d’aquell moment, la xifra va tornar a escalar, en aquest cas, la comparació mensual convida a l’optimisme: d’acord amb aquest avenç, els preus s’haurien abaratit un 0,5% al juliol en relació amb el que passava al juny. És la primera vegada aquest any que apareix una reducció en aquest balanç, i es tracta de la baixada més gran de les tres que hi ha hagut des del gener de l’any passat. Cal remuntar-se al setembre del 2022 per trobar un descens més acusat.
Augmenta el consum privat
Notícies relacionadesL’INE vincula aquest quadre general, considerablement positiu per al consumidor, amb el descens dels preus de l’electricitat (més gran que el que es donava fa just un any), amb la baixada dels preus de l’alimentació (que, el juliol de l’any passat, estaven disparats) i també, tot i que amb menys intensitat, amb els preus de l’oci i la cultura, que pugen, però menys que el juliol del 2023. La inflació subjacent, l’indicador que reflecteix l’evolució del cost de la vida sense tenir en compte el preu dels aliments o els productes energètics també disminueix dues dècimes, i se situa en aquest mateix 2,8%.
El Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa, actualment pilotat per Carlos Cuerpo, va sumar aquestes dades a les que es van publicar també ahir sobre el PIB del segon trimestre de l’any, que creix, per celebrar "el fort dinamisme de l’economia espanyola". La tirada es deu, en part, al fet que el consum privat augmenta un 2,3% l’últim any, una taxa que hauria d’anar a més a mesura que la inflació es vagi estabilitzant. Sobretot tenint en compte que aquesta inflació del 2,8% de juliol –de confirmar-se i mantenir-se a l’agost aquesta tendència a la baixa– suposa acostar-se a la taxa de pujada de preus que s’assumeix com a acceptable des del punt de vista macroeconòmic (un 2%).
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Els ‘kiwis’ assalten els britànics amb dues victòries
- 400 blocs Polvorí per la suposada estafa d’un administrador de finques
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- Cine ‘La sustancia’, una bacanal ‘gore’ feminista
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"
- L’ÚLTIMA GRAN CARRERA DE LA TEMPORADA Pogacar culmina a la Llombardia un any històric en el ciclisme
- Lliga F Regnar i renéixer: torna un derbi "descompensat"
- Barraca i tangana Passeu-li al bo
- LA NATIONS LEAGUE Zubimendi impulsa Espanya