Un de cada cinc bars i cafeteries tanca a Espanya en l’última dècada
L’abandonament de l’activitat afecta sobretot els establiments petits de begudes / D’altra banda, aquesta tendència conviu amb l’increment de restaurants i d’empreses de càtering

El sector de la restauració a Espanya està en ple procés de reconversió: canvia la tipologia dels establiments, es redimensiona l’oferta (és a dir, que es tanquen locals) i, com ja va passar amb el comerç, cada vegada hi ha més presència de cadenes. Això passa, en part, perquè els gustos del client autòcton han canviat de manera dràstica en l’última dècada, un fenomen al qual s’ha sumat la pressió del consumidor turista, ja que la seva despesa en aquest àmbit creix cada any.
El nombre d’empreses que es dediquen a aquest negoci es va reduir un 10% entre 2013 i 2023, "una tendència que s’ha accelerat arran de la pandèmia, ja que des del 2019 han caigut un 8%", assenyala Judit Montoriol, coautora de l’informe Radiografia del sector de la restauració a Espanya: Del bar a l’estrella Michelin, elaborat per CaixaBank Research. Els més castigats, indica l’estudi, han sigut els petits bars de barri i les cafeteries de tota la vida, ja que un de cada cinc van desaparèixer en aquell període.
La majoria, microempreses
El tancament o abandonament de l’activitat "es concentra en els establiments de begudes, que han caigut un 19%, i solen tenir una mida empresarial petita, ja que el 98% són microempreses", constata l’estudi que Montoriol firma amb els també economistes Oriol Aspachs i David César Heymann.
Per contra, la xifra de negocis ha augmentat en la resta dels sectors de restauració: el nombre de restaurants oberts al públic durant aquella dècada va créixer un 7,6%, "i va ser particularment destacable l’augment de les empreses de càtering, que va incrementar en un 25%", afegeix la investigadora. "Aquesta tendència és un reflex dels nous hàbits de consum i estils de vida actuals, i de la contínua professionalització del sector ", afegeix.
Malgrat la reducció del nombre d’establiments, la facturació del sector va registrar un creixement notable el 2023 –quan va augmentar un 9,7%– que s’ha mantingut en el primer trimestre del 2024 –amb un 7,4% en taxa interanual– "gràcies en gran part al bon rendiment del sector turístic", indiquen els economistes de CaixaBank Research. Així mateix, segons l’indicador de consum elaborat a partir de les dades internes de l’entitat bancària, la despesa en restauració realitzada amb targetes espanyoles va créixer un 7,3% interanual entre gener i maig del 2024, mentre que aquesta despesa amb targetes estrangeres ha augmentat un 23,5% interanual en els primers cinc mesos d’aquest any.
"La granularitat, el nivell de detall de les dades del pagament amb targeta als establiments de restauració permet corroborar l’important paper de la plena recuperació del turisme internacional sobre la facturació de la restauració, ja que, segons les nostres estimacions, al voltant d’un 30% dels locals de restauració depenen molt de la despesa turística, ja que fins a un 10% dels seus ingressos provenen del turista internacional", continuen dient les mateixes fonts.
Després del fort impacte que va suposar la pandèmia de la covid per a aquest gremi, la facturació mitjana anual del sector va ascendir a uns 230.000 euros per empresa el 2022, un 10% més que els 207.000 euros que s’ingressaven el 2019. Aquests guanys no es distribueixen de la mateixa manera: els restaurants són els que obtenen més ingressos de mitjana (436.000 euros per negoci i any) i també on més han crescut (un 18% des de 2019), i van seguits dels serveis de càtering (amb una mitjana d’ingressos de 364.000 euros, un 8% menys que el 2019) i, a molta distància, els bars i les cafeteries (127.000 euros, un 6% superior respecte a abans de la covid).
Segons darrere de França
De manera paral·lela a l’augment de la facturació, s’observa també un increment de la qualitat en la restauració espanyola. La quantitat de restaurants guardonats amb estrella Michelin des de l’any 2019 s’ha incrementat en un 43%, fins als 272 aquest any, de manera que Espanya se situa com el quart país del món amb més nombre de restaurants guardonats amb estrelles actualment, per darrere de França, Itàlia i Alemanya. És, amb tot, on més ha augmentat el nombre d’establiments amb la màxima distinció de tres estrelles, que ha passat d’11 restaurants el 2019 a 15 aquest any. Això col·loca el sector de l’alta gastronomia espanyol com el segon al món amb més quantitat de restaurants amb la màxima distinció, per darrere de França.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Empreses Els tres fills del fundador de Mango Isak Andic assumeixen l’herència de manera equitativa
- MUNDIAL DE CLUBS Xabi Alonso trenca amb l’oficialisme d’Ancelotti i demana reforços després de quedar-se sense Zubimendi
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça posa màxima pressió a Ter Stegen per forçar la seva sortida
- Unió Europea Espanya proposa blindar per llei que el cost de l’oficialitat del català corri al seu càrrec
- Acte a Barcelona Feijóo promet «més finançament» per a Catalunya si governa: «Sé que el necessita i el tindrà»