El Govern abaixarà l’IVA de l’oli d’oliva al 0% a partir de l’1 de juliol

La mesura estava pendent des del gener, quan el PSOE la va pactar amb Junts a canvi del seu suport parlamentari / El preu del producte gairebé s’ha triplicat en els últims tres anys

El Govern abaixarà l’IVA de l’oli d’oliva al 0% a partir de l’1 de juliol
3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

A partir de l’1 de juliol, l’IVA de l’oli d’oliva es reduirà al 0%, segons va confirmar ahir la Moncloa, que va assenyalar que el Ministeri d’Hisenda té previst portar la mesura perquè sigui aprovada al Consell de Ministres de dimarts vinent. Feia sis mesos que la rebaixa estava pendent, després que el PSOE la pactés amb Junts al Congrés el gener passat. La decisió arriba després que aquest producte, que des del gener del 2023 ja té un IVA del 5%, en lloc del 10% que solia tenir, hagi gairebé triplicat el seu preu en els últims tres anys, fruit de la inflació però també de les males collites per la falta de pluges.

L’oli d’oliva ha estat baixant des de ja fa unes setmanes als supermercats, que s’han llançat a fer descomptes i promocions després que els productors hagin confirmat que la collita que ve, la que començarà el pròxim setembre, serà per fi una collita normal, i que el Govern apuntés a un possible descens de preus després de l’estiu. L’IPC de maig ja va donar pistes sobre aquesta tendència, amb un descens intermensual del producte d’un tímid 2,1%. Aquests dies es poden trobar ofertes en establiments com Mercadona, Carrefour, Dia o Eroski en els quals el litre d’oli es ven a vuit euros. Amb la supressió total de l’IVA, doncs, aquesta baixada hauria de ser més evident.

L’última pròrroga de les mesures anticrisi que el Govern va posar en marxa el 2023 per contrarestar els efectes de la guerra d’Ucraïna a les butxaques dels consumidors es va fer per un període de sis mesos. Dimarts vinent, el Consell de Ministres decidirà per quant temps allarga ara el paquet. Experts consultats per aquest diari recomanen que duri almenys, fins al final de l’estiu, una època de l’any en la qual el consum es reactiva i, per tant, els preus solen pujar impulsats per la mateixa demanda.

Els últims anys

L’oli d’oliva, al qual fins ara s’aplica un IVA reduït del 10% (a diferència d’altres aliments que tenien un impost superreduït del 4%), es va beneficiar només parcialment de les mesures anticrisi del Govern. Els anomenats aliments bàsics van quedar exempts de la taxa, però l’oli, juntament amb la pasta, va passar al 5%. Això malgrat que des del gener del 2021, el preu de l’oli d’oliva ha pujat un 198%, és a dir, s’ha triplicat, i l’últim any, des del maig del 2023, s’ha encarit un 62%.

Aquesta pujada es va produir fonamentalment, com va explicar ahir el ministre d’Agricultura, Luis Planas, perquè Espanya porta tres collites seguides marcades per la sequera, amb uns registres d’oliva ínfims, especialment en la campanya del 2022-2023, quan es va produir un 47,7% menys d’oli, és a dir, la meitat de l’any anterior. La situació s’ha recuperat relativament el 2023-2024, amb un increment del 28% respecte a la temporada anterior, i gràcies a les pluges de la primavera passada, que van caure en un moment providencial, quan l’olivera estava sortint de la floració i iniciant la formació del fruit, tot apunta que la pròxima collita es recuperarà la producció. L’escassetat d’oli sumada a l’augment de costos provocat per la crisi de la guerra d’Ucraïna expliquen l’augment que han hagut de suportar els consumidors.

La reacció de l’anunci

Notícies relacionades

La primera a reaccionar a l’anunci del Govern va ser Facua, que va assegurar que no comparteix la mesura, que entén que "vol maquillar la inacció del Govern davant les enormes pujades que s’han produït de manera il·legal al llarg de l’últim any i mig en els marges de l’oli d’oliva", segons va afirmar el secretari general de l’entitat, Rubén Sánchez. El seu malestar, informa Paula Clemente, procedeix del fet que "hi ha hagut una diferència a l’alça en punts de venda respecte a l’origen absolutament descomunal, que gairebé multiplica per tres el que puja en origen; no hi ha justificació, hi ha augments de marges", va denunciar el portaveu de Facua.

Per la seva banda, el grup parlamentari de Junts al Congrés va recordar que la rebaixa de l’IVA en l’oli d’oliva va ser una de les qüestions que els nacionalistes van negociar al gener "per millorar la qualitat de vida dels catalans", que, segons els seus càlculs, estalviaran més de 30 milions d’euros en el cistell de consum dels ciutadans. La formació liderada per Carles Puigdemont va remarcar que la mesura suposa un impuls per a la competitivitat del sector de l’oli, "que representa el 8% de la indústria agroalimentària catalana i a la qual es dediquen unes 300 empreses".

Temes:

Govern IPC