Criteria abonarà un dividend de 110 milions a La Caixa

La remuneració que percebrà la fundació des de principis d’any ascendeix a 250 milions

Criteria abonarà un dividend de 110 milions a La Caixa
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Criteria abonarà 110 milions d’euros de dividend al seu únic accionista, la Fundació La Caixa, segons va comunicar la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El pagament es farà efectiu en un termini màxim de dos mesos amb càrrec a la partida de prima d’emissió, segons la mateixa informació. Aquesta és una decisió que va prendre el patronat de la fundació en la seva última reunió feta a Palma de Mallorca, on està ubicada la seva seu social des del 2017. Criteria, el braç inversor de La Caixa, manté en les últimes setmanes una activitat intensa, seguint un nou full de ruta que reforça la seva vocació industrial i la seva aposta per empreses estratègiques, amb més pes en el capital i més implicació en la gestió.

Els 110 milions que s’embutxacarà la fundació són el tercer dividend des de començament d’any, després dels 80 milions acordats el 25 d’abril i els 60 milions acordats el 21 de març. En total, la quantitat ascendeix ja a 250 milions d’euros fins al juny. Els dividends que percep Criteria de la seva cartera de participades, que es van distribuint al llarg de l’exercici, alimenten l’obra social de La Caixa, que té un pressupost que aquest any ascendeix a 600 milions d’euros.

Aquest hòlding projecta enfortir-se a Telefónica, on després de superar el 5% aspira a assolir el 10% en les pròximes setmanes, com l’Estat, amb l’objectiu de forjar un nucli accionarial estable per contrarestar els efectes de l’entrada dels saudites de STC.

Al seu torn, Criteria s’ha convertit en el primer accionista de Colonial amb el 17% a través d’una ampliació de capital de 622 milions entre aportació dinerària i d’actius immobiliaris (un total de 350 milions en cash i l’entrega de vuit immobles d’oficines i residencials a Espanya per 272,5 milions).

També ha passat a ser soci de referència de l’ACS de Florentino Pérez, amb el qual La Caixa va mantenir relacions mercantils en l’origen d’Abertis, i a la qual el mateix president de la fundació i de Criteria, Isidre Fainé, que també és vicepresident de Telefónica, entrarà com a conseller en representació dels interessos de La Caixa. Amb aquesta operació ha assolit el 9,4% del capital per uns 1.000 milions.

Pagament de Naturgy

Notícies relacionades

Els dividends per participades, que l’any passat van superar els 1.100 milions, arribaran aquest any almenys als 1.500 milions, dels quals uns 950 milions van correspondre al 30% de CaixaBank, i 360 milions, al primer pagament de Naturgy, entre d’altres.

Criteria ha acabat trencant les negociacions amb l’emiratí Taqa per fer una opa conjunta per aconseguir el 40% del capital de Naturgy en mans dels fons CVC i GIP. El hòdling és el principal accionista de l’empresa energètica per a la qual busca estabilitat accionarial, amb el 26,7%. També va aprofitar l’oferta prèvia a la sortida a borsa del grup de moda, cosmètica i fragàncies Puig el 3 de maig per aconseguir el 3% del capital per 425 milions en el període destinat a inversors institucionals.