Final de mandat

El governador del Banc d’Espanya demana "grans acords polítics"

Hernández de Cos, que marxa sense tenir successor, insisteix en "el rigor i la independència" com a valors clau del supervisor

El governador del Banc d’Espanya demana "grans acords polítics"
1
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va aprofitar les seves últimes hores en el càrrec per advertir que "Europa s’està quedant enrere respecte a la resta de grans economies i Espanya porta ja més d’una dècada sense aconseguir convergir de manera sostinguda en renda per càpita amb la resta" dels seus socis europeus. Revertir aquestes tendències, va alertar a les autoritats comunitàries i nacionals tot just un dia després de les eleccions al Parlament Europeu, "requerirà ambició i grans acords polítics". Tota una presa de posició a escasses hores que avui venci el seu mandat de sis anys no prorrogable.

Notícies relacionades

L’alt funcionari va incloure l’advertència en una entrada de comiat i balanç del seu mandat publicada ahir al blog del Banc d’Espanya. Es tracta d’un gest sense precedents entre els seus antecessors, però al mateix temps coherent amb la doble via que ha sigut la seva trajectòria al capdavant de la institució. Hernández de Cos, així, porta des del començament del seu mandat instant els polítics a arribar a "consensos" per "evitar una paràlisi" del país.

A més, Hernández de Cos va evitar referir-se expressament a aquest procés de relleu al capdavant de la institució. Amb tot, sí que pot deduir-se que hi ha una referència oculta. Així, apunta que el Banc d’Espanya és una "institució sòlida" gràcies als seus "arrelats valors institucionals", dels quals destaca "dos pilars principals: el rigor analític i la independència".