Moviments accionarials
CaixaBank surt definitivament de Telefónica, i Criteria, de Cellnex
La Fundació La Caixa, a través del seu hòlding de participades, pretén forjar un nucli accionarial amb l’Estat per contrarestar els saudites de STC
Sortida definitiva en una jornada d’intensos moviments accionarials. CaixaBank s’ha desprès del 2,54% que li quedava a Telefónica. Aquesta operació de sortida es produeix alhora que la principal accionista del banc, la Fundació La Caixa, a través del seu hòlding de participades, Criteria, va superar fa unes setmanes el 5% de l’operadora amb l’objectiu d’arribar al 10% per forjar un nucli accionarial amb l’Estat per contrarestar l’entrada dels saudites de STC.
De fet, aquesta societat va posar en marxa ahir una col·locació del 2,636 de Cellnex, amb un valor als preus actuals d’uns 625 milions, amb què surt del capital d’aquesta companyia per centrar-se en Telefónica dins del seu nou full de ruta inversor, amb adquisicions com el 9,4% d’ACS o el 17% de Colonial, entre d’altres i una vegada trencades les negociacions amb l’emiratiana Taqa per a una opa conjunta per al 40% del capital de CVC i GIP a Naturgy.
L’operació amb què CaixaBank, del qual Criteria té el 30% del capital, deixa de ser accionista de Telefónica s’ha portat a terme mitjançant l’entrega d’accions de contractes de permuta que suposaven un 0,970% i la venda al mercat d’un 1,576%, que suposa uns 387 milions d’euros al preu actual. «S’estima que les esmentades operacions suposaran en total un increment en l’última ràtio reportada de CET1 de 5 punts bàsics, sense impacte en compte de resultats», segons la informació comunicada a la CNMV.
Augment gradual
El març passat, CaixaBank ja va reduir la seva històrica participació a Telefónica al 2,51%, alhora que Criteria augmentava la seva quota en el capital de l’operadora presidida per José María Álvarez-Pallete. Llavors ja va argumentar que l’objectiu era anar apujant gradualment la participació de Criteria i reduir la del banc fins a quedar-se sense accions.
Telefónica és una de les participacions històriques de La Caixa. El president de la fundació i de Criteria, Isidro Fainé, és conseller de l’operadora des de fa 30 anys i actualment és vicepresident de la companyia.
Després de l’anunci saudita d’entrar a Telefónica amb el 9,9%, el Govern es va mobilitzar i va ordenar a la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) que portés a terme l’adquisició de fins i tot un 10% del capital de la teleco. Fa pocs dies va arribar a aquesta cota. L’objectiu era «proporcionar a Telefónica una estabilitat accionarial més gran perquè la companyia arribi als seus objectius».
Notícies relacionadesRespecte a Cellnex, el hòlding inversor de La Caixa manté a penes un 0,4% del capital de Cellnex per «donar compliment a les potencials obligacions de canvi derivades dels bons sèniors no garantits canviables en accions de Cellnex amb venciment el 22 de juny del 2025», segons va comunicar la CNMV. En el segment de telecomunicacions, l’aposta és ara Telefónica.
La Caixa forma part del capital de Cellnex des que aquesta companyia era la divisió de telecomunicacions d’Abertis (Abertis Telecom) i que després es va esqueixar com a societat independent i va sortir a borsa el 2015. El primer accionista actualment de Cellnex és Edizione, la societat de la família italiana dels Benetton. El segueix de prop el fons activista TCI (9,38%) i després el fons sobirà de Singapur, amb el 7%, i el fons de pensions canadenc CPPIB (5,19%).
- "Només en un país islàmic em sentiré com a casa"
- Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"
- El Cercle proposa ampliar el nombre de municipis de l’AMB
- La ciutat està disposada a repetir la competició d’aquí dos anys
- Trump, fora de perill a l’evitar el servei secret un possible intent d’atemptat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Caracas insisteix sense proves en la conspiració contra Maduro
- Trump, fora de perill a l’evitar el servei secret un possible intent d’atemptat
- Espanya rebutja "rotundament" l’acusació de desestabilitzar Veneçuela
- ¿I ara què?