L’evolució econòmica

Hernández de Cos preveu una nova revisió a l’alça del creixement enguany

El governador del Banc d’Espanya apunta a una «possible baixada dels tipus al juny» 

L’organisme ja va millorar les seves previsions al març

Hernández de Cos en la Reunió Anual Cercle dEconomia

Hernández de Cos en la Reunió Anual Cercle dEconomia / Jordi Otix

1
Es llegeix en minuts

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va afirmar ahir que «som davant la possible baixada dels tipus d’interès al juny» durant la seva participació a la 39a Reunió Cercle d’Economia. Durant un diàleg amb el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, també va afirmar que l’evolució actual de l’economia fa preveure que l’institut emissor revisarà a l’alça les seves previsions per a aquest any, cosa que suposaria una nova millora després de la del març.

Durant la sessió, moderada per Núria Mas, de la junta del Cercle i exconsellera del Banc d’Espanya, Hernández de Cos va alertar que el grau d’incertesa «continua sent elevat» per qüestions com la guerra a Ucraïna, entre d’altres. Va admetre que la baixa productivitat de l’economia espanyola, un dels temes de les jornades del Cercle d’aquest any, juntament amb la taxa d’atur són dues de les assignatures pendents.

Això té a veure, va dir, amb una «mida molt reduïda» de les empreses, associada a llindars regulatoris que desincentiven el creixement de dimensió i exigències regulatòries «excessives», així com amb el capital humà, que continua mantenint la taxa d’abandonament escolar més alta de la UE i resultats de les proves escolars «clarament mediocres». Un altre element és la baixa despesa en R+D del sector públic, però sobretot del privat.

El governador va afirmar que les previsions del Banc Central Europeu (BCE) del març fan entreveure que es pot mantenir l’objectiu d’una inflació entorn del 2% el 2025 i el 2026. Va remarcar que l’economia espanyola ha mantingut un elevat nivell de resiliència. «Les últimes dades confirmen aquesta evolució i és probable que es revisin a l’alça les previsions per a aquest any», va afirmar.

Notícies relacionades

Renda per càpita

Goirigolzarri va alertar sobre la dificultat de mantenir els nivells de creixement econòmic en vista de la competència internacional. I va advertir sobre indicadors com el creixement del 33% de la renda per càpita als EUA, respecte del 13% a Europa. I també passa el mateix en l’àmbit espanyol. De fet, durant els últims tres anys, la renda per càpita a Espanya «pràcticament no ha crescut».