Una ambició industrial

El grup serà el primer accionista de Colonial, del capital del qual va sortir fa una dècada 

En els últims mesos, Criteria ha reforçat el seu objectiu d’entrar en empreses estratègiques. El full de ruta del braç inversor de La Caixa és construir un potent grup industrial amb què alimentar l’obra social a través de les participacions en societats que aportin bons dividends.

Una ambició industrial
2
Es llegeix en minuts

Isidro Fainé, president de la Fundació La Caixa i del seu braç inversor, Criteria, no sol ocupar plaça de conseller en companyies participades, amb l’excepció de Telefónica. El fet que l’ocupi en ACS, la firma de Florentino Pérez, amb qui manté una gran amistat a part d’haver mantingut aliances en el naixement d’Abertis, en representació de la seva participació del 9% com a segon accionista de la societat, revela la importància que atorga a aquesta inversió.

En l’estratègia d’aquesta nova Criteria, en la qual al gener va entrar Àngel Simón, l’anterior president d’Agbar i vicepresident de Veolia, com a conseller delegat juntament amb la renovació de Fainé en la presidència, es reforcen objectius: empreses estratègiques, com les energètiques i les de telecomunicacions, amb participacions significatives i formant part de la gestió. En uns casos com a suport del Govern, com és el 5% de Telefónica per construir un nucli accionarial amb l’Estat per compensar l’entrada dels saudites de STC. O en el cas de Naturgy mitjançant una opa conjunta amb l’emiratí Taqa per blindar el capital amb la venda del 40% que sumen els fons CVC i GIP.

Adquisició del 3% de Puig

El grup, que també va aconseguir el 3% de la multinacional catalana de moda, fragàncies i cosmètica, Puig, abans que sortís a borsa, en les últimes, setmanes seguint el seu full de ruta, no ha parat de construir un potent grup industrial amb què alimentar l’obra social a través de les participacions a llarg termini en societats que ofereixin uns bons dividends. En total, els dividends d’aquest any poden ascendir a uns 1.500 milions d’euros, en comparació amb els 1.114 milions d’any passat. Serà, per exemple, primera accionista de Colonial (tot i que va sortir del seu capital fa una dècada) amb el 17% un cop es tanqui una ampliació de recursos per 622 milions; i ara formarà part del nucli dur d’ACS.

L’estratègia, segons Criteria, que és el principal accionista de CaixaBank, consisteix a consolidar una cartera «amb participacions accionarials destacades en sectors estratègics de l’economia, com la banca, l’energia, les telecomunicacions i l’aigua, entre d’altres». La seva entrada a Puig i a Colonial «ofereix més exposició a sectors com l’immobiliari i el de moda i bellesa».

L’entrada en el capital es produeix després de la presentació del nou pla estratègic d’ACS. El full de ruta d’aquest grup d’infraestructures es marca l’objectiu dels 1.000 milions en beneficis el 2026. Amb més de 135.000 empleats arreu del món, el grup va facturar 35.700 milions d’euros el 2023, exercici que va tancar amb una cartera de projectes que ascendia a 73.500 milions.

«Dividend estable i creixent»

Notícies relacionades

La companyia situa entre les seves prioritats la generació d’efectiu i flux de caixa, augmentant el seu repartiment de dividend fins als 2.000 milions d’euros. La política de retribució a l’accionista comunicada per ACS, «amb un dividend estable i creixent», previst en el seu nou pla estratègic 2024-2026, «encaixa en l’estratègia de CriteriaCaixa de buscar opcions d’inversió amb enfocament de llarg termini que maximitzin la rendibilitat per dividend».

Amb aquestes remuneracions, Criteria alimenta l’obra social, que aquest any arriba als 600 milions d’euros. Els dividends per participades, que l’any passat van superar els 1.100 milions, arribaran aquest any a almenys els 1.500 milions, dels quals uns 950 corresponen al 30% de CaixaBank i 360 milions més pertanyen al primer pagament de Naturgy, entre altres.

Temes:

Moda ACS Colonial