Les afiliades a la Seguretat Social superen la cota dels 10 milions

L’ocupació femenina aconsegueix una xifra rècord, segons la dada avançada del maig / Hi ha en total 21 milions d’ocupats

Les afiliades a la Seguretat Social superen la cota dels 10 milions

Gabriel Ubieto

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Espanya ha superat per primera vegada en la seva història la simbòlica cota dels 10 milions de dones afiliades a la Seguretat Social. Així ho constaten les dades d’ocupació avançades a mitjans de mes i publicades ahir pel Ministeri d’Inclusió, que també donen compte que el mercat laboral espanyol consolidarà aquest maig la xifra dels 21 milions de treballadors en actiu.

El maig sol ser un bon mes per a l’ocupació i les empreses prolonguen la dinàmica de contractacions que habitualment s’inicien al març. Tret de sorpresa i canvi brusc de tendència, al tancament d’aquest mes Catalunya aconseguirà batre el seu propi rècord d’ocupació i arribarà per primera vegada en la seva història als 3,8 milions d’afiliats a la Seguretat Social. Uns registres als quals no es va arribar ni abans de l’esclat de la bombolla financera i immobiliària.

Si bé durant uns dies del mes d’abril la Seguretat Social va registrar xifres d’afiliació femenina superiors als 10 milions, finalment l’efecte final de mes i l’habitual finalització de contractes temporals a dia 30 van fer que Espanya no pogués consolidar aquesta estadística de vuit xifres. Aquest maig, tret que hi hagi un gir de guió inesperat, les dades d’afiliació de la primera quinzena sí que permeten entreveure aquella efemèride.

"Són dades que evidencien el fort dinamisme del mercat laboral", va valorar la ministra Elma Sainz, en un comunicat. Segons les dades desestacionalitzades, és a dir, passades per la cuina estadística del ministeri per restar l’efecte calendari i deixar una fotografia més nítida del ritme al qual evoluciona l’ocupació, l’avançament és positiu. La Seguretat Social anticipa una acceleració en la creació d’ocupació a mitjans de mes, que revertirà de moment la tendència cap a una certa desacceleració que van registrar les dades de l’abril.

52.394 empleats més

Notícies relacionades

Segons aquestes mateixes dades desestacionalitzades, a mitjans de mes la creació d’ocupació neta era de 52.394 ocupats respecte al mes anterior, una dada millor que els 40.677 registrats a final del mes d’abril, però pitjor que els 63.721 de l’abril o els 77.876 del març. La pròxima quinzena serà determinant per avaluar si és un repunt momentani o realment les empreses estan revertint aquest principi de refredament que denotaven les últimes estadístiques. Des de començament d’any, Espanya ha sumat una mica més d’un quart de milió d’ocupats (264.000), en termes desestacionalitzats.

A falta de saber de si el repunt que traça la primera quinzena de maig es confirma o es reverteix, l’explosivitat del mercat laboral quant a creació d’ocupació és substancialment menys vigorosa que la registrada l’any passat, quan es van arribar a nivells rècord.

Temes:

Espanyol