El Govern central espera que l’oli d’oliva baixi de preu a la tardor

La collita d’aquest any ha crescut un 28% respecte a l’anterior i les pluges en fan preveure un nou increment en la pròxima

El Govern central espera que l’oli d’oliva baixi de preu a la tardor

MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Les pluges han obrat la seva missió. L’actual collita d’oli d’oliva, que previsiblement acabarà d’aquí unes setmanes, ha registrat fins a l’abril un creixement de la producció de l’11% respecte a les estimacions inicials i del 28% en relació amb l’anterior campanya, la del 2022-2023, marcada per la sequera i per l’escassetat d’olives. Des de l’octubre, quan van començar a batre’s els oliverars, i fins ara, se n’han produït a Espanya 850.157 tones, va informar ahir la Taula Sectorial de l’Oli d’Oliva, que agrupa organitzacions i entitats vinculades al sector. Cooperatives, empreses envasadores i distribuïdores han constatat, a més, un bon ritme de comercialització del producte, que aquesta temporada ha repuntat un 12,2%, malgrat els elevats preus que suporta des de ja fa dos anys.

La bona notícia, va destacar el Ministeri d’Agricultura, és que "les estimacions de la pròxima collita, que sol començar al setembre, apunten a una recuperació de la producció gràcies a les precipitacions i bones condicions climàtiques de les últimes setmanes". "Com a conseqüència –afegeix el departament que dirigeix Luis Planas–, s’espera que els preus se situïn per sota dels alts nivells registrats en l’actual campanya", amb la qual cosa previsiblement després de l’estiu es podria produir ja l’anhelada baixada de preus per al consumidor. L’IPC, conegut també ahir, assenyala que l’oli d’oliva s’ha encarit en un 68,1% en l’últim any.

Després d’un març en què els preus van registrar descensos als mercats d’origen, els agricultors han vist com des de mitjans d’abril les cotitzacions han tornat a repuntar. Els preus en origen són un 110% superiors als que hi havia fa un parell d’anys, tot i que des de l’inici d’aquesta campanya s’ha produït un descens del 7,2% en les cotitzacions.

Situació "inèdita"

Notícies relacionades

El ministre Planas, que la setmana passada va inaugurar un congrés internacional sobre oli d’oliva i salut a Jaén, va fer una crida a la responsabilitat de totes les baules de la cadena alimentària a l’hora d’establir preus. "Soc incapaç de fer una previsió concreta. Els preus es formen en el mercat entre compradors i venedors i són ells els que els fixen en funció de les previsions de campanya", va reflexionar el titular d’Agricultura quan se li va preguntar sobre la qüestió.

El ministre va admetre que la situació ha sigut "inèdita", al venir de dues campanyes amb les collites molt baixes. "La transició serà molt important, tothom ho seguirà molt de prop, també els ciutadans als lineals quan mirin el preu de l’oli; per tant, crec que tothom ha d’actuar de manera responsable", va insistir. Es tracta, va prosseguir, d’"un sector molt madur", de manera que no va tenir dubtes "que tots faran una gran feina, començant pels oliverers, continuant per la indústria i la distribució i seguint per les autoritats públiques fent-ne el seguiment corresponent".