Els preus dels aliments i del gas fan que l’IPC de l’abril arribi al 3,3%

L’oli d’oliva es va encarir l’1,5% respecte al març i acumula una pujada del 68,1% l’últim any, i la llum, del 10,2%

.ZOWY VOETEN / VÍDEO: EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La inflació va pujar a Espanya l’abril passat fins al 3,3%, una dècima més que al març, com a conseqüència de l’evolució dels preus dels aliments, que van augmentar quatre dècimes fins al 4,7%, segons l’indicador de l’índex de preus de consum (IPC) publicat ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La dada general, que també s’ha vist afectada per l’alça de l’import del gas, implica una pujada del cost de la vida per segon mes consecutiu. Respecte a l’abril de l’any 2023, els preus registren, això sí, una disminució de vuit punts.

Com ja va apuntar l’IPC avançat fa 15 dies, la inflació subjacent, la més estructural, ja que exclou els aliments no elaborats i l’energia, es va reduir a l’abril, amb un descens de quatre dècimes, cosa que la va situar en el 2,9%, una dada que la col·loca per sota de la taxa general per primera vegada des del novembre del 2022.

Fa un any, el gas havia caigut fins a un 6,9% respecte a l’abril del 2022. El mes passat, la taxa va ser positiva, del 5,7%, com a conseqüència del denominat efecte base. Un altre dels subministraments bàsics, l’electricitat, acumula un augment del 10,2% l’últim any, tot i que el mes passat es va comportar de manera una mica més moderada i va baixar un 0,4%.

Efecte en el cistell de consum

Quant al cistell de consum, hi torna a haver una pujada significativa de l’oli d’oliva, que va augmentar un 1,5% respecte al març i acumula un creixement del 68,1% respecte a l’abril del 2023. També va ser rellevant l’increment de l’1,3% del preu de les patates i el de l’1,1% dels plats preparats. Les fruites van costar aquest abril un 17,1% més cares respecte al mateix mes del 2023 i les patates sumen ja un 8,6% en els últims 12mesos. Els sucs es van encarir un 17,3% en el mateix període, i els llegums i les hortalisses congelats, un 7,5%.

En general, els aliments van pujar a l’abril un 0,7% respecte al març, enfront el 12,8% que havien registrat l’any anterior. Les mirades dels experts estan posades ara en el restabliment de l’IVA en els aliments bàsics (pa, farina, llet, verdura i fruita), previst per a l’1 de juny. Des de finals del 2022, aquests productes estan inclosos en el paquet de mesures anticrisi i tenen un 0% en l’IVA . L’oli i la pasta estan en el 5%, tot i que per al primer es va aprovar una exempció el gener passat, que no s’arribarà a aplicar.

L’IPC de l’abril va notar també els efectes d’un repunt important en la roba i el calçat, amb una variació mensual del 7,1%, i en els preus dels hotels, cafès i restaurants, que van pujar un 0,8%, a causa de la pujada dels preus dels allotjaments.

Notícies relacionades

A Catalunya

La inflació va pujar dues dècimes a Catalunya a l’abril i la variació anual de l’indicador es va situar en el 3,3% per l’impuls del preu de l’habitatge i l’alimentació, segons va informar ahir l’INE. Concretament, el preu de l’habitatge i dels serveis i subministraments associats va experimentar un increment del 0,8%, i acumula un 3,9% de pujada l’últim any.

Temes:

Alimentació IPC