Caiguda de la producció

Freixenet planteja un erto per a 615 persones per la sequera

La mesura, que afectaria un 80% dels treballadors, ara s’ha de negociar amb la plantilla i ser acceptada per la Generalitat

Freixenet planteja un erto per a 615 persones per la sequera

Paula Clemente

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Ho va advertir fa menys d’una setmana el vicepresident del grup Henkell Freixenet, Pedro Ferrer: la sequera els feia afrontar el 2024 amb certa preocupació per l’elevadíssima possibilitat de no poder produir prou ampolles de cava per satisfer adequadament la demanda. Ara aquesta preocupació s’ha convertit en actitud de contingència. La companyia ha presentat al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) que afectaria 615 treballadors, és a dir, al 80% dels 778 que conformen la plantilla en la seva totalitat.

Segons el que apunta la productora en un comunicat, la proposta afecta els empleats de Freixenet SA i de Segura Viudas SAU (és a dir, no implica la plantilla de Comercial Grup Freixenet, la tercera societat catalana del conglomerat i la que porta l’activitat comercial del grup) i ara s’ha de negociar amb la representació dels empleats i ha de ser acceptada per la Generalitat.

A partir del maig

En cas de tirar cap endavant com el té contemplat aquesta companyia amb caves a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), el mecanisme s’activarà al maig i anirà modulant la seva intensitat en funció del període de l’any i de com evolucioni la situació de sequera.

L’erto, un sistema que es va popularitzar arran de la crisi de la covid i els conseqüents confinaments, contempla tant que la plantilla treballi menys hores com que els treballadors vegin suspès temporalment el seu contracte.

Fonts de Freixenet asseguren que encara han de polir els detalls de com ho gestionaran en el seu cas, que dependrà de les diferents àrees, i estan pendents de parlar amb els empleats. També que la intenció és aixecar l’expedient tan aviat la situació se suavitzi i que en cap cas es tracta de l’avantsala a un expedient de regulació d’ocupació (ero) convencional, cosa que comportaria l’acomiadament dels treballadors.

"La mesura, implementada com un exercici de responsabilitat, té com a objecte garantir l’operativitat del negoci i preservar l’ocupabilitat per poder fer front a causes externes i de força major provocades per la greu sequera", afirma la companyia en el comunicat. "L’erto t’impossibilita presentar després un ero", responen, més directament, aquestes fonts en privat. "La intenció és protegir l’ocupabilitat de l’empresa", insisteixen.

"L’erto per força major és una mesura excepcional que s’emmarca en l’actual context de crisi provocada per la falta de matèria primera derivada de la forta sequera que està afectant el sector des del 2021, amb especial afectació el 2023 a la zona del Penedès", abunda l’empresa.

Caiguda d’un 40% de la verema

Notícies relacionades

Les dades que maneja la Denominació d’Origen (DO) Cava parlen que durant l’última collita es va recollir un 40% menys de matèria primera que el 2021, un percentatge gairebé 10 punts pitjor respecte al que es registra per al conjunt d’Espanya.

De fet, a Freixenet asseguren que de la zona del Penedès en concret en va sortir un 45% menys de raïm que llavors. "Estem treballant en el que podem per pal·liar en la mesura possible els efectes climatològics i pal·liar la carestia de producte, perquè si no n’entra, no en podem oferir", advertia fa unes setmanes el president del consell regulador del cava, Javier Pagés.