Projecte de llei

La banca insta a treure poder al Defensor del Client Financer

El sector envia als grups parlamentaris la seva petició de limitar a 2.000 euros les decisions vinculants de l’organisme

La patronal afirma que el límit de 2.000 euros cobriria el 95% de les reclamacions dels clients

El PP, el PNB, el PdeCat i Cs es van mostrar l’any passat a favor de la mesura, però el Govern s’hi oposa

La banca insta a treure poder al Defensor del Client Financer

Pablo Allendesalazar

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La banca intenta rebaixar la capacitat de la nova Autoritat de Defensa del Client Financer d’emetre dictàmens d’obligat compliment per a les entitats financeres. En concret, pretén limitar aquest poder als casos en què els clients reclamin fins a 2.000 euros, en lloc dels 20.000 euros que preveu el projecte de llei del Govern.

Així apareix recollit en les esmenes que les patronals han fet arribar a alguns dels grups parlamentaris que estan tramitant aquesta norma, segons confirmen a aquest diari fonts al corrent del procés. El sector argumenta que el límit dels 2.000 euros permetria cobrir entorn del 95% de les reclamacions que presenten els clients contra els seus bancs.

No és el primer cop que la banca ho intenta. En les al·legacions que va presentar al projecte de llei que va decaure al maig per les eleccions generals, la patronal AEB ja va proposar al Ministeri d’Economia rebaixar-la a 5.000 euros. Després va defensar un límit encara menor. «La Llei d’Enjudiciament Civil xifra en 2.000 euros l’import a partir del qual s’exigeix advocat i procurador», va argumentar el secretari general de l’AEB, Javier Rodríguez Pellitero, el febrer de l’any passat al Congrés.

El Banc d’Espanya comparteix aquesta postura. El governador, Pablo Hernández de Cos, va apuntar també l’any passat al Congrés que un límit de 1.000 euros cobriria «més del 90% de les reclamacions bancàries». Les seves posicions van tenir ressò en alguns grups. El PNB i el PdeCat van proposar rebaixar el llindar a 2.000 euros; el PP, a 1.000 euros; i Cs, a 6.000 euros. ERC, en canvi, va plantejar que totes les decisions de l’organisme fossin vinculants (com han defensat el Consell Econòmic i Social i el Consell de Consumidors i Usuaris) o, com a alternativa, que ho siguin fins a 100.000 euros.

El Ministeri d’Economia, no obstant, ho va descartar llavors i ho va tornar a descartar fa unes setmanes. Al sector hi ha poca confiança a tenir èxit, segons va reconèixer fa uns dies Daniel Tomé, director de l’àrea legal de la patronal asseguradora Unespa. El Consell d’Estat va proposar recentment que totes les decisions de l’Autoritat siguin vinculants.

Aquest òrgan consultiu també va recomanar al Govern que la quantitat de 20.000 euros pugui ser modificada en el futur mitjançant un reial decret, fet que Economia sí que va acceptar incloure en el projecte de llei definitiu però permetent fer-ho per via reglamentària (sense rang de llei). Les patronals bancàries han demanat als grups suprimir aquesta possibilitat, així com eliminar que es pugui fixar també per via reglamentària la quantia de les reclamacions que no incloguin una quantitat.

Un altre aspecte que preocupa la banca és la capacitat que tindrà la nova autoritat per dictaminar sobre clàusules abusives als contractes. Per recomanació del Ministeri de Presidència i Justícia, el d’Economia ha acotat l’esmentada capacitat en el projecte de llei. Les patronals han proposat que l’Autoritat només pugui pronunciar-se sobre una clàusula «d’idèntica significació» a una altra de declarada abusiva pel Tribunal Suprem quan les dues siguin de la mateixa entitat i l’abusivitat no resideixi en la transparència en el procés de contractació.

Notícies relacionades

Opinió de les patronals

Les patronals també han plantejat que només puguin acudir a l’Autoritat els particulars, micropimes i autònoms, i deixar fora inversors institucionals i empreses mitjanes, a part de les grans, ja excloses. A més, volen limitar el concepte de client potencial només als sol·licitants de comptes de pagament bàsics, així com acotar que els clients vulnerables a qui es concedirà el dret de tenir un d’aquests comptes malgrat que ja en tinguin un d’estàndard podran accedir a un únic compte bàsic o a la reconversió dels seus altres comptes en un de bàsic.