Foment proposa mesures perquè Catalunya no sigui "un infern fiscal"

Entre 80 propostes elaborades per 48 experts destaca la supressió de l’impost de patrimoni / El Govern nega l’afirmació i demana "rigor"

Foment proposa mesures perquè Catalunya no sigui "un infern fiscal"

AGUSTÍ SALA

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Foment de Treball promou un document perquè Catalunya deixi de ser "un infern fiscal" per a les famílies i les empreses, va afirmar ahir el president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre. L’organització va presentar El llibre verd de la fiscalitat a Catalunya elaborat per 48 experts i professionals de la mateixa patronal, entitats, despatxos especialitzats i representants de l’Acadèmia, amb un total de 80 propostes, entre les quals destaca la supressió de l’impost de patrimoni. Es tracta de ser "la locomotora de l’economia espanyola", que no depèn només de les infraestructures sinó dels impostos, va sentenciar Sánchez Libre.

El document, que es farà arribar a totes les forces polítiques del Parlament així com a l’actual Govern, constitueix un element amb iniciatives "en la direcció d’intentar influir en la Generalitat perquè Catalunya disposi d’una fiscalitat competitiva per a les famílies, l’estalvi, les empreses i tots els ciutadans i perquè sigui un país atractiu per a les inversions, l’atracció de talent i directius internacionals de les empreses que inverteixen a Catalunya". Un dels objectius, afegeix l’informe, és aconseguir l’equilibri "entre l’aportació fiscal de les famílies catalanes i les prestacions i serveis públics que rep. En aquest sentit, Sánchez Llibre va recordar la recent constitució d’un altre grup d’experts per analitzar les balances fiscals i el dèficit que es produeix entre el que Catalunya aporta i el que rep.

Segons el parer del president de Foment, la reforma del finançament autonòmic, amb una proposta recentment llançada des de l’Executiu català, no ha d’impedir que es modifiqui la fiscalitat. Sánchez Llibre va destacar propostes com la reducció de la fiscalitat que recau sobre la vivenda a través dels impostos de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, situats per sobre dels existents en altres autonomies, amb gravàmens del 10% fins al milió d’euros i de l’11% per sobre d’aquesta suma en els immobles de segona mà. Els experts proposen que l’Estat reguli un tipus màxim del 7% que pugui ser reduït per les comunitats que ho desitgin.

Tipus marginals

Notícies relacionades

Al seu torn, defensen la reducció dels tipus marginals mínim i màxim de l’impost de la renda, al mateix nivell que "les comunitats autònomes més dinàmiques", i que donessin com a resultat amb el tram de l’Estat el 18,5% i el 47,5%. También propugnen que en l’impost de successions hi hagi menys trams impositius i que el tipus mínim sigui del 4% i el màxim, del 9%, amb la qual cosa se situaria a la mitjana dels països de l’OCDE. L’estudi incideix en els tributs propis, dels quals en regeixen 11 ja que set més van ser declarats inconstitucionals. El document conclou que "la recaptació per impostos propis a Catalunya és significativament alta en comparació amb altres comunitats autònomes". De fet, aquests gravàmens, "que fan que Catalunya sigui la comunitat autònoma amb més nombre d’aquests impostos", contribueixen a reflectir aquesta imatge d’"infern fiscal".

La reacció del Govern no es va fer esperar, i ahir mateix va rebatre les afirmacions que Catalunya sigui un "infern fiscal". La Conselleria d’Economia va assegurar que aquest qualificatiu no té justificació: "Neguem categòricament que Catalunya sigui un infern fiscal com diu Foment del Treball i no hi ha cap dada que sustenti aquesta afirmació". Segons el parer del departament, "els debats s’han de fer amb rigor i no amb errors". En aquest sentit van assegurar que hi ha afirmacions que no són certes, com que Catalunya té els tipus marginals de l’IRPF més elevats tant per a la rendes altes (52%) com per a les baixes (21,5%). "En realitat, Catalunya té un tipus mínim del 20% i un màxim del 50%, i en el projecte de pressupostos per al 2024 s’abaixava el tipus mínim al 19%".