Consell de Ministres

Sánchez anuncia l’eliminació de les ‘Golden Visa’ per la compra d’habitatge

El Govern inicia el tràmit per eliminar aquesta mesura per a inversors estrangers

Sánchez anuncia l’eliminació de les ‘Golden Visa’ per la compra d’habitatge

IVÁN GIL

2
Es llegeix en minuts

El Govern iniciarà avui el procés per "eliminar" la Golden Visa, que permet accedir als permisos de residència a través d’inversions immobiliàries. Segons va anunciar el president del Govern, Pedro Sánchez, el Consell de Ministres estudiarà un informe elevat per la ministra d’Habitatge per modificar la llei, aprovada el 2013, que permet obtenir el visat de residència si s’inverteix en vivenda al nostre país.

"Iniciarem el procediment per eliminar la concessió de l’anomenada Golden Visa, que permet accedir al règim de residència quan s’inverteix més de mig milió d’euros en béns immobles. Prendrem les mesures necessàries per garantir que la vivenda sigui un dret i no un mer negoci especulatiu", va anunciar Sánchez durant la visita ahir d’una promoció de vivenda protegida al municipi sevillà de Dos Hermanas, acompanyat per la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez. Prèviament, el cap de l’Executiu va inaugurar les obres de la línia 3 de metro, entre xiulets dels veïns. Les protestes es van dirigir tant a Pedro Sánchez, amb crits de "fora, fora" durant la seva intervenció en la inauguració, com al regidor de la capital andalusa, José Luis Sanz, amb crítiques que "aquest alcalde no ens escolta", entre reivindicacions veïnals.

10.000 autoritzacions

El pla inicial del Govern passava per endurir els requisits en la concessió de permisos de residència per a les fortunes estrangeres que comprin una vivenda a Espanya per valor de 500.000 euros. El compromís de l’Executiu, que va tornar a reiterar Sánchez ahir, passa per "habilitar" durant aquesta legislatura el pla de 184.000 habitatges públics i de lloguer assequible que es va posar en marxa durant la passada campanya electoral.

Notícies relacionades

Des de l’Executiu qüestionen que "al voltant del 94% dels visats per a inversors estan vinculats a inversions immobiliàries (prop de 10.000 autoritzacions)". Ciutats com Barcelona, Madrid, Màlaga, Alacant, Palma i València són les més demandades per a aquest tipus d’operacions i, a més, coincideixen a ser les zones més tensades, segons va explicar el mateix president del Govern. En aquesta línia, va ressaltar que la prioritat del Govern en aquesta legislatura és garantir l’"accés a una vivenda assequible, per donar resposta a la ciutadania, que cap ciutadà o ciutadana hagi de destinar més del 30% dels seus ingressos per tenir una llar digna, adequat i de qualitat".

Des del Govern insisteixen que la "prioritat d’aquesta legislatura" serà "garantir el dret a la vivenda digna i assequible", per convertir-la en el "cinquè pilar de l’Estat de benestar". A més del compromís per incrementar el parc públic de vivenda pública i de lloguer assequible, es posen en valor l’augment del Bo Lloguer Jove i la línia d’avals ja aprovada per l’ICO del 20% de la hipoteca a joves i famílies amb menors al seu càrrec.