L’accés a la vivenda
Catalunya obre la via per portar als tribunals l’índex estatal del lloguer
Territori envia al ministeri un requeriment perquè apliqui el sistema mixt de preus de referència que, assenyala, van acordar les dues institucions
El Ministeri de Vivenda al·lega que s’envaeixen competències exclusives de l’Estat
«Aquesta absència comporta una vulneració de tota la normativa estatal vigent», afirma la carta de Territori
La Generalitat ha enviat al Ministeri de Vivenda un requeriment perquè modifiqui l’índex de preus de lloguer, perquè considera que el sistema actual no té en compte els models que ja hi havia prèviament en algunes comunitats com Catalunya, i li reclama que apliqui el sistema mixt que havien acordat les dues institucions. El requeriment és una petició formal que es fa a una Administració perquè aquesta rectifiqui una decisió, abans d’interposar un recurs contenciós administratiu davant els tribunals.
La Generalitat intenta així forçar el Govern espanyol a aprovar un sistema diferent del que està vigent ara i que reculli les seves peticions. El que demana Territori, en una carta dirigida al secretari d’Estat de Vivenda i Agenda Urbana, Francisco David Lucas, és que "repari la resolució mitjançant la qual va aprovar el sistema estatal d’índexs de preus de referència el mes de març passat". Aquest indicador ha de ser l’instrument que determini el lloguer màxim que els propietaris podran demanar als inquilins i, per tant, l’eina bàsica per contenir les pujades de preus.
Territori critica que tot i que la resolució que el Govern central va publicar en el BOE el 15 de març determina que el sistema estatal d’índexs s’ha de fer per àmbits territorials, no s’inclou cap aplicació territorial ni es tenen en compte els índexs de referència que ja hi pogués haver en alguna comunitat autònoma ni cap mecanisme de col·laboració entre els diferents índexs.
"Aquesta absència comporta una vulneració de tota la normativa estatal vigent", conclou la carta firmada per Joan Jaume, secretari general de Territori, que recorda, així mateix, que tant la llei pel dret a la vivenda com la d’arrendaments urbans (LAU) preveuen la coexistència d’índexs estatals i autonòmics i insten a la cooperació entre el ministeri i les comunitats per a la coordinació entre els diferents sistemes i metodologies desenvolupats per uns i d’altres.
El requeriment previ demana modificar la resolució perquè esmenti l’índex de referència autonòmic i prevegi els mecanismes de col·laboració entre els diversos sistemes, una cosa que ja havia quedat acordada en els treballs tècnics entre Territori i el ministeri. Així, el model pactat –i que no ha quedat recollit en la resolució publicada en el BOE– establia que quan l’índex català si situï dins del rang establert per l’estatal (entre l’inferior i el superior), el límit del preu del lloguer serà sempre el que determini l’índex autonòmic. En canvi, quan l’índex català se situï fora del rang fixat per l’estatal, s’aplicarà el rang superior o inferior estatal en funció del valor que sigui més pròxim a l’índex autonòmic.
La principal objecció del Ministeri de Vivenda és que "els sistemes autonòmics no poden servir per regular aspectes bàsics de competències exclusives de l’Estat", com són, al seu entendre, els preus dels lloguers. "A més –afegeix el departament que dirigeix Isabel Rodríguez– "d’aquesta manera, es dona seguretat jurídica al sistema i s’eviten recursos per competència que podrien impedir la seva aplicació i així perjudicar molts ciutadans que continuarien patint preus abusius en els seus lloguers".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Mobilització del món musical Serrat i Estopa, units per València
- Abusos sexuals en l’església Primera condemna per pederàstia contra un monjo de Montserrat
- La recuperació d’una estrella blaugrana ¿Què li passa a Salma Paralluelo?
- Planificació territorial Més de 40 càmpings es troben en zona inundable
- URBANISME El 32% de ciutats de BCN excedeix la densitat "òptima" per viure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- A fons Com netejar alfombres a casa
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Ciment En un lloc segur
- PP valencià ¿Per què no dimitirà Mazón?