La crisi immobiliària a la Xina s’agreuja i amenaça l’economia del país

Les promotores només van entregar el 60% dels pisos emparaulats entre 2013 i 2020

La crisi immobiliària a la Xina s’agreuja i amenaça l’economia del país

CMG

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Borsa de Hong Kong va empitjorar el drama del sector immobiliari després de l’aturada de Pasqua. El valor de la constructora xinesa Vanke va sumar el seu enèsim rècord negatiu. Les accions de Country Garden ni van comparèixer. La seva cotització va ser suspesa perquè no havia presentat els comptes de l’exercici passat. No hi ha dia sense notícies inquietants per a un sector que en els seus temps de glòria va concentrar el terç del PIB i avui llasta l’economia.

Country Garden exemplifica la deriva. Les accions de la principal promotora entre el 2017 i el 2022 no valen avui més que els cacauets: 0,06 dòlars per títol. La caiguda de la immobiliària ha generat molta preocupació. Va focalitzar el negoci en ciutats menors de l’interior. El seu auge, a cavall del procés d’urbanització d’un país de base rural, va ser tan ràpid com estrepitosa la caiguda. Havia acumulat impagaments i tapat fuites d’aigua durant anys quan un creditor va sol·licitar la seva liquidació al febrer.

Aquests dies abunden les comparacions amb Evergrande, l’altre tità. Durant anys van rivalitzar en beneficis, ara ho fan en problemes. Evergrande supera Country Garden en deutes: 328 .000 milions de dòlars davant 190.00. Però els 3.000 projectes pendents de la segona quadrupliquen els de la primera, un fet que suggereix un impacte molt més devastador.

Notícies relacionades

Aturada en sec

El maó va créixer sense fre durant dècades. Un sector impulsat per la nova classe mitjana, el transvasament massiu a la ciutat i l’escassetat d’alternatives d’inversió. La covid i les restriccions als préstecs a les immobiliàries ordenades per Pequín, alarmada pel deute galopant, van arruïnar el negoci. La indústria ha parat en sec. Les promotores només han entregat un 60% de les vivendes comprades sobre plànol entre 2013 i 2020, segons un estudi de Nomura.

Temes:

Sumar Hong Kong