Dos mesos de mobilitzacions

El Govern central ofereix 700 milions en crèdits ICO als agricultors

Planas presenta un pla de xoc de 43 mesures que inclou avantatges fiscals

És un «conjunt sòlid» de propostes negociades entre el ministeri i les organitzacions 

El Govern central ofereix 700 milions  en crèdits ICO  als agricultors

MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Dos mesos després que comencessin les protestes d’agricultors a Espanya, i una vegada que les agitades aigües sembla que es comencen a calmar, el Ministeri d’Agricultura va presentar ahir un nou paquet de mesures per mirar de respondre a les seves reivindicacions. Es tracta, segons va explicar el ministre Luis Planas, d’un "conjunt sòlid" de 43 propostes, negociades en el transcurs de la quinzena de reunions que en aquest temps han mantingut tècnics del ministeri i de les principals organitzacions agràries a Espanya.

Entre les novetats plantejades pel Govern –i que ara els representants del sector hauran d’avalar–, destaca la creació d’una línia d’ajudes a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per import de 700 milions d’euros, dels que 500 milions seran per a inversions del sector agropecuari i 200 milions es reservaran exclusivament a joves professionals. També preveu avantatges fiscals que passen per prorrogar fins al final d’aquesta legislatura la deducció del 35% del cost del combustible d’ús agrari, i la del 15% dels fertilitzants.

I tan important com aquests dos descomptes: els agricultors acollits al règim de mòduls de l’IRPF podran a incrementar en cinc punts, fins al 15%, la reducció general en el rendiment net en la declaració corresponent al 2023. El problema, segons fonts del Ministeri d’Hisenda, és que la mesura s’anuncia just quan ha començat la campanya de la renda, que es regeix per una ordre ministerial que estableix que aquesta reducció serà només del 10%. Una tercera mesura dins d’aquest capítol és la que determina una revisió dels ingressos per compensació per IVA, de manera que més agricultors es puguin acollir a la tributació en el règim d’estimació objectiva per mòduls.

Pla de xoc

Les 43 propostes del pla de xoc es divideixen en set àmbits, va detallar Planas. Alguns són ja coneguts, com el de la flexibilització i ajust de la política agrària comuna, la polèmica PAC, que dimarts passat va ser objecte de revisió per part dels ministres d’Agricultura de la UE, reunits a Brussel·les. "Només falta que el Parlament Europeu doni llum verda perquè llavors puguem aplicar a Espanya els ajustos necessaris en el pla estratègic nacional o en els ecorègims", va assenyalar el ministre. També s’havia parlat ja de les ajudes específiques a la ramaderia extensiva, que pateix una crisi particular dins de la crisi generalitzada del sector, i de la creació d’una agència estatal sobre la cadena alimentària.

Notícies relacionades

Dins d’aquest pla destaquen, no obstant, dues propostes relacionades amb les activitats comercials i amb les ajudes fiscals, de finançament i laborals. En el primer bloc figura la constitució d’un grup de treball permanent que faria el seguiment de les exportacions i importacions agràries, amb l’objectiu de portar un control estricte sobre els productes arribats de països de fora de la UE. Aquesta és una de les qüestions que més preocupats té als agricultors i ramaders espanyols, que consideren que els productes que arriben de països extracomunitaris són una competència deslleial, perquè no es compleixen els requisits ambientals i de mà d’obra que sí que es reclamen a Europa.

L’altre àmbit, el de les ajudes fiscals i el finançament, és el que contempla els crèdits ICO, amb una línia de préstec amb una dotació extraordinària de 20 milions d’euros i set milions per a avals, amb subvenció del 15% del principal i de la totalitat de l’aval, per a joves.