L’IVA al 21% torna al gas i el de la llum seguirà almenys fins a l’estiu

La segona fase del desmantellament de la rebaixa fiscal comença a l’abril amb la pujada de més impostos

L’IVA al 21% torna al gas i el de la llum seguirà almenys fins a l’estiu

Sara Ledo

4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Després de la pujada de l’IVA de l’electricitat del 10% al 21% al març, a l’abril passarà el mateix a la factura del gas. A més, pujaran els altres dos tributs que afecten el rebut elèctric: l’impost especial sobre l’electricitat passarà del 2,5% al 3,8%, i l’impost sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica (IVPEE), al 5,25%.

La raó d’aquests canvis té a veure amb el fet que en aquest segon trimestre entra en joc un nou cicle del desmantellament de la rebaixa fiscal adoptada pel Govern per compensar els efectes de la crisi energètica.

En el decret de mesures antiinflació aprovat el 27 de desembre pel Consell de Ministres, el Govern va establir una pujada progressiva dels impostos, que es va iniciar al gener, quan l’IVA de llum i gas van passar del 5% al 10%; l’impost especial sobre l’electricitat va passar del 0,5% al 2,5%, i l’impost sobre la producció elèctrica va pujar al 3,8%, després de més de dos anys suspès.

Efectes a la factura

El dilluns 1 d’abril comença la segona fase d’aquesta desescalada. A partir d’aquest dia, la factura del gas passarà a estar gravada amb el tipus general, el 21%. Això es tradueix en el fet que la majoria de consumidors pagaran un rebut més car, tret d’aquells que estiguin al mercat regulat (TUR), que veuran com aquesta alça es mitiga amb la rebaixa de la tarifa. El Govern revisa el preu de la TUR cada trimestre; la pròxima revisió serà l’1 d’abril i, tot i que el BOE encara no ha publicat la rebaixa, el descens del gas a escala internacional anticipa una tarifa més barata.

A la llum, a l’abril es manté l’IVA al 21% per segon mes consecutiu, però puja l’impost especial sobre l’electricitat fins al 3,8% i l’impost sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica (IVPEE) fins al 5,25%. A partir de juliol tots dos tornaran als seus nivells originals, del 5,11% i del 7%, respectivament.

En qualsevol cas, l’impacte d’aquests dos impostos al rebut de la llum és limitat, segons el professor de la Universitat de Comillas ICADE José Luis Sancha. En el primer cas calcula una alça de mig euro a l’abril, mentre que en el segon cas, a l’afectar la generació i no la factura, podria provocar una "lleugera" pujada de preus al mercat majorista dificil de quantificar.

Segons la comparadora de preus Selectra, una llar amb un contracte de llum a preu fix de 0,14 euros per kWh i un consum mensual de 190 kWh (2.300 kWh a l’any) pagarà a l’abril 60 cèntims més que al març (però 8,11 euros més que el 2023).

IVA de la llum al 21% fins a l’estiu

L’IVA del 10% a la factura de la llum és l’única rebaixa fiscal que el Govern tenia previst mantenir durant tot el 2024, però va condicionar-ne l’aplicació al fet que el preu de l’electricitat al mercat majorista se situés per sobre dels 45 euros per megawatt-hora. Si es desplomava per sota d’aquest llistó, entraria en joc l’IVA original del 21% el mes següent.

Això va passar al març, després que al febrer el megawatt hora costés una mitjana de 40 euros. I això tornarà a passar a l’abril, ja que aquest mes el mercat majorista voreja els 20 euros de mitjana, segons el preu de l’electricitat al mercat majorista que publica l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE), a falta de tres dies per acabar el mes. I així s’espera que segueixi els pròxims mesos.

El mercat de futurs de l’electricitat, que serveix de referència dels nivells de preus que espera el sector durant els pròxims mesos, anticipa un preu mitjà majorista a l’abril de 23 euros i al maig de 30 euros, segons l’OMIP. Al juny pujarà a 52 euros i, a partir de llavors, es manté al voltant de 65 euros fins al setembre. Malgrat que aquests números poden variar, l’analista del mercat elèctric, Francisco Valverde, explica que és molt probable que sigui així. "A l’estiu sempre pugen els preus perquè hi ha menys generació eòlica i hidràulica i, a més, en aquella època l’aigua es paga a preu de gas", explica.

Notícies relacionades

Valverde assenyala que la producció d’electricitat a partir de l’aigua és barata quan els embassaments són plens. "Les conques hidrogràfiques els obliguen a deixar anar aigua perquè si no ho fan es trenca l’embassament; llavors els generadors venen l’aigua com un recurs renovable més, molt barata", afegeix. Això és exactament el que passa ara al nord-oest peninsular, que és on hi ha les principals plantes de generació hidràulica.

La generació amb aigua es troba un 20% per sota del màxim històric. I unida a les fortes ratxes de vent i el sol, que han mantingut una bona generació eòlica i fotovoltaica, i a la baixa demanda, ha fet que l’electricitat al mercat majorista volti els 20 euros al març, la meitat que al febrer i quatre vegades menys que el mateix mes l’any passat. Però aquesta rebaixa no es nota al rebut perquè es veu compensada per l’alça de l’IVA del 10% al 21%. Segons càlculs del professor de la Universitat de Comillas ICADE José Luis Sancha, un consumidor mitjà amb tarifa regulada (200 kWh de consum mensual i 4 kW de potència contractada) pagarà 39,5 euros de mitjana per la factura de la llum del març, pels 37,83 euros del febrer.

Temes:

Govern