Els espanyols cobren un 24% menys que l’assalariat mitjà europeu

La bretxa dels ingressos amb la Unió Europea s’ha triplicat des de la crisi del 2008 / El creixement del PIB no millora el poder de compra del treballador

Entre el 2008 i el 2023, els preus han crescut un 29,9%, davant l’augment del 27,3% del sou per hora

Entre el 2008 i el 2023, els preus han crescut un 29,9%, davant l’augment del 27,3% del sou per hora

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Espanya no ha sigut mai, en la història recent, un país de sous alts i, si bé en els últims anys ha registrat increments notables a les nòmines, el diferencial amb la Unió Europea no para de créixer. La butxaca dels espanyols cada any que passa aguanta menys el ritme quan passeja pel Vell Continent. Des que va esclatar la crisi del maó, el 2008, la diferència entre el que guanya un assalariat espanyol per una hora de feina s’ha triplicat respecte al que guanyen, de mitjana, els seus homòlegs europeus, segons reflecteixen les dades actualitzades ahir per l’Eurostat.

Assignatura pendent

Si bé Espanya ha tancat el 2023 com un dels motors d’activitat econòmica i de creació d’ocupació del club dels 27, la seva assignatura pendent continua sent distribuir millor aquest flux de creixement via salaris. Segons les xifres aportades per l’oficina estadística de la UE, un espanyol guanya, de mitjana, 18,2 euros bruts l’hora, davant els 24 euros que es paguen, de mitjana, a Europa. En aquest sentit, si els 27 estats membres de la UE es posessin en fila, Espanya seria més a prop de Xipre o Lituània que de França o Àustria.

Les empreses espanyoles no estan sent competitives en comparació amb les homòlogues europees a l’hora d’oferir increments salarials. Des que l’Eurostat recopila dades de salaris per hora, és a dir, des del 2008, el diferencial entre Espanya i Europa ha crescut de manera ininterrompuda en cada una de les publicacions. No en va, en l’última, la del 2023, Espanya ha quedat a la taula baixa quant a revaloritzacions. El salari per hora va créixer un 5,2% respecte al 2022, fins als 18,2 euros bruts l’hora.

Els països de l’est van ser els que van millorar més les remuneracions, si bé també parteixen d’estàndards substancialment més baixos. Per exemple, Hongria, amb un salari per hora d’11 euros bruts, va registrar un increment del 21% el 2023. Tot i que també parteix de les economies més acabalades de la UE, estan mantenint una política d’increments retributius ambiciosa. Bèlgica, per exemple, va revaloritzar el pagament mitjà per hora un 8,7%, fins als 36,3 euros bruts l’hora. O els Països Baixos, que va augmentar els pagaments un 7,1%, fins als 33 euros l’hora.

Poder adquisitiu minvat

Notícies relacionades

L’economia espanyola no ha sigut capaç de protegir el poder adquisitiu de la majoria dels treballadors durant els últims anys, els quals han vist com les seves nòmines creixien a velocitats inferiors a la que pujaven els preus. Creuant les dades actualitzades ahir per l’Eurostat amb les de l’IPC publicades per l’INE, el salari per hora a Espanya ha crescut a un ritme inferior al de la inflació des de les dues últimes crisis. Entre 2008 i 2023 els preus han crescut un 29,9%, davant el 27,3% que ha pujat la remuneració per hora.

És a dir, els treballadors espanyols són una mica més pobres avui que fa dues crisis. Aquest procés de devaluació salarial és especialment costós si es compara amb l’encariment de factures bàsiques del dia a dia, com el cistell d’anar a comprar. Els aliments han crescut des del 2008 un 45,5%, gairebé 20 punts més que el sou per hora.

Temes:

Crisi Espanyol IPC