Set de cada deu empreses no compensen despeses de teletreball

Dues de cada tres companyies o continuen teletreballant igual que fa un any o han incrementat el nombre d’hores hàbils

Set de cada deu empreses no compensen despeses de teletreball
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Set de cada deu empreses no paguen als seus empleats les despeses derivades del teletreball, com podria ser un complement per compensar la factura del wifi, la llum, una cadira ergonòmica, un monitor o altres d’imprescindibles per exercir a distància. Fa quatre anys que va esclatar la pandèmia i que el primer estat d’alarma va provocar, entre d’altres, la primera experiència generalitzada de teletreball per a una part de la població treballadora.

Més enllà de la covid, el teletreball a Espanya sol realitzar-se un o dos dies a la setmana, els problemes per desconnectar una vegada finalitzada la jornada han disminuït i la nota que li posen els practicants ha millorat. Aquestes són les principals conclusions d’un estudi presentat ahir per l’escola de negocis Eada, partint d’una enquesta elaborada a 638 professionals. El teletreball va arribar al seu pic de més freqüència durant el confinament. Després, a mesura que es relaxaven les restriccions sanitàries, els nivells es van reduir, si bé van persistir més alts que els que hi havia abans de la covid. L’INE va començar a quantificar el percentatge d’ocupats que exercien des de casa amb major o menor assiduïtat en el segon trimestre del 2020. Llavors es va arribar a un màxim del 21,4% del total de treballadors, avui aquest percentatge s’ha consolidat en un 15,3%.

Notícies relacionades

L’enquesta presentada ahir per Eada mostra com una part important de les empreses han apostat per mantenir les opcions de teletreball. Fins al punt que dues de cada tres companyies o continuen teletreballant igual que fa un any o han incrementat el nombre d’hores hàbils. A l’altra cara de la moneda, un terç de les companyies estan restringint o fins i tot eliminant aquesta pràctica. Un percentatge no menor i que contrasta aquesta involució cap a la presencialitat per la qual han apostat algunes corporacions. Fa uns mesos la consultora KPMG publicava un estudi en el qual una part dels directius revelaven estar disposats a apujar el sou als seus empleats si abandonaven el teletreball.

Precisament aquesta opció, si bé pogués ser una anhel empresarial, no està en la ment de la majoria de treballadors, que una vegada han provat operar part de la setmana des de casa o una segona residència no vol tornar a anar tots els dies al centre de treball.