Transport aeri

Aena tanca la porta a cedir la gestió del Prat a la Generalitat

El gestor aeroportuari dispara els seus objectius amb 310 milions de passatgers i un 20% més de rendibilitat per a l’any 2026

Aena tanca la porta a cedir la gestió del Prat a la Generalitat

JORDI OTIX

1
Es llegeix en minuts
David Page

Aena no veu factible cedir l’aeroport de Barcelona-el Prat a la Generalitat, i descarta una operació similar a la pactada pel Govern amb ERC per transferir la gestió de Rodalies, el servei ferroviari català. El president d’Aena, Maurici Lucena, va qualificar ahir de "pràcticament impossible" el traspàs del segon aeroport més gran de la seva xarxa, només per darrere del de Madrid-Barajas.

Notícies relacionades

El grup aeroportuari està controlat per un 51% per l’Estat a través del grup Enaire, arran de la privatització parcial de la companyia el 2015. El president d’Aena va remarcar que la condició de grup amb accionistes públics i privats i la mateixa regulació legal de la companyia (a través de la Llei 18/2014) fan "extraordinàriament difícil" el traspàs de l’aeroport a Catalunya, i va remarcat que actualment "no s’ha plantejat el debat del traspàs" com sí que va passar fa anys. Lucena, en una trobada amb mitjans de comunicació, va presentar el pla estratègic de la companyia, en el qual dispara els seus objectius amb 310 milions de passatgers i un 20% més de rendibilitat per al 2026.

"Les coses han anat significativament millor del que prevèiem i les incerteses s’han aclarit", va resumir Lucena. "Estem en un moment dolç, el més dolç de la història de l’empresa". Aena va assolir l’any passat els 283 milions de passatgers a la seva xarxa d’aeroports a Espanya, i va superar el rècord prepandèmia del 2019, molt per sobre de l’evolució estimada en els seus plans inicialment previstos.