L’ocupació accelera i guanya 103.000 afiliats en el millor febrer en 17 anys

L’atur baixa a Espanya en 7.400 persones després d’un mes de gener dur i se situa en 2,7 milions 

Catalunya lidera la creació d’ocupació, empesa pels sectors de l’hostaleria i l’educació

L’ocupació accelera i guanya 103.000 afiliats en el millor febrer en 17 anys

PAULA CLEMENTE

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mercat laboral espanyol accelera i es prepara per a una Setmana Santa matinera. Després d’una pujada de gener particularment dura, la proximitat aquest any de les festivitats obliga les empreses a anticipar la maquinària de contractacions i això es plasma en l’estadística. Espanya va tancar el seu millor mes de febrer en 17 anys quant a creació d’ocupació, empesa principalment per l’hostaleria i l’educació.

Tot i que no només en termes estacionals es mouen les contractacions i, de la mateixa manera que el mercat laboral s’ha entossudit a resistir amb sorprenent tenacitat els contratemps arribats de les guerres de l’est o derivats de la tempesta inflacionària, ara serra les dents i, com un corredor exhaust, s’oposa a abandonar-se a la desacceleració.

Catalunya va liderar aquesta creació d’ocupació, aportant gairebé el doble d’afiliats a la Seguretat Social que l’altra locomotora econòmica d’Espanya, la Comunitat de Madrid.

Augment gairebé unànime

L’augment de l’afiliació va ser pràcticament unànime en totes les autonomies, a excepció d’una lleugera contracció a Castella-la Manxa. La Seguretat Social va sumar al febrer un total de 103.621 afiliats més respecte al mes de gener, fins a arribar a un total de 20,7 milions de treballadors en actiu. Per trobar un saldo positiu més inflat en un segon mes de l’any cal remuntar a just abans de l’esclat de la bombolla immobiliària, el 2007, quan les companyies encara contractaven gent com si aquest cicle expansiu mai s’hagués d’acabar. Va trigar tan sols uns quants mesos a finalitzar i obrir la crisi econòmica més gran de la història recent.

Des d’aleshores Espanya ha crescut laboralment i demogràficament i avui té ocupades gairebé dos milions més de persones, si bé a les llistes del SEPE hi ha apuntades gairebé les mateixes persones. A Espanya hi ha 2,76 milions de persones oficialment apuntades com a aturades, 7.452 menys aquest febrer respecte al gener però gairebé 700.000 més que el mateix mes del 2007.

L’atur és la gran assignatura pendent. I és que Espanya, malgrat el cicle expansiu que està aconseguint allargar des de l’esclat de la covid, no aconsegueix reduir substancialment els seus nivells d’atur ni desprendre’s del funest títol de l’Estat amb l’atur més alt de tota la Unió Europea. "Malgrat els pessimistes que teoritzaven certa desacceleració en les dades d’ocupació, això s’està demostrant que no és així. Malgrat les guerres, afortunadament l’ocupació va bé", va declarar la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz.

Si bé les dades del febrer estan marcades per la imminència de la Setmana Santa, que aquest any cau del 24 al 31 de març, no tot s’explica a través de l’estacionalitat. El Govern va destacar amb especial fruïció la dada d’ocupació desestacionalitzada, aquella que una vegada passada per la cuina elimina el biaix d’aquells vaivens més propis del calendari i mira d’oferir una foto més estabilitzada i de context.

Mercat laboral català

Catalunya va liderar la creació d’ocupació a Espanya durant el mes de febrer. El mercat laboral català es va anotar bons registres després de la dura i soferta pujada de gener, va guanyar 23.637 afiliats a la Seguretat Social i es va apropar de nou fins a la simbòlica cota dels 3,7 milions de treballadors en actiu.

L’atur, per la seva banda, va registrar un descens cosmètic de tot just 698 persones, fins a situar-se en un total de 346.373 persones apuntades al SEPE. En termes absoluts, és la més baixa xifra registrada des del 2008, si bé també continua sent una de les taxes d’atur més altes de tota la Unió Europea.

Dos elements han marcat el mes positivament. D’una banda, la sequera i els efectes de les restriccions en l’ús d’aigua per a les empreses. Malgrat el nerviosisme inicial, de moment –i sense descartar que en qüestió de setmanes pugui canviar–, les companyies continuen podent operar i la Generalitat no observa perjudicis en termes de creació d’ocupació.

Notícies relacionades

De l’altra, la celebració del Mobile World Congress ha sigut una injecció de diners a restaurants, hotels, taxistes i altres establiments d’oci que s’ha notat, com cada mes, en les estadístiques d’afiliació. Uns 101.000 assistents (un 15% més que en l’edició anterior) es van passejar pel saló i d’ells es van beneficiar tant Barcelona com les seves ciutats limítrofes. No en va l’hostaleria ha sigut un dels sectors que més han empès aquest febrer. La qualitat i perdurabilitat d’aquesta ocupació és una altra cosa, però purament en les xifres quantitatives, aquest element hi ha jugat a favor.

El febrer sol ser un mes de transició cap a una primavera explosiva quant a contractacions, i el passat se situa lleugerament per sobre de la mitjana registrada durant l’última dècada.

Temes:

Sumar Espanyol