Cost de la vida

La inflació baixa al 2,8% al febrer per l’electricitat i els aliments

L’euríbor puja després de tres mesos de caiguda, però l’alça de les quotes hipotecàries de revisió anual continua moderant-se

La inflació baixa  al 2,8% al febrer per l’electricitat  i els aliments

AGUSTÍ Sala PABLO ALLENDESAlazar

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La inflació va baixar al febrer fins al 2,8% gràcies a l’evolució de l’electricitat i la moderació del cistell de consum respecte a mesos anteriors, segons l’indicador avançat de l’índex de preus de consum publicat ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). És la primera vegada que la taxa interanual cau per sota del 3% en els últims sis mesos. Per la seva banda, la inflació subjacent, la que exclou aliments no elaborats i energia, amb el 3,4%, "és la més baixa en els últims dos anys", segons fonts del Ministeri d’Economia. El Govern destaca que es fa "compatible la moderació dels preus amb el manteniment de l’escut social i el suport a les llars i famílies més necessitades".

Segons dades de l’INE, l’IPC va registrar una alça del 0,3% al febrer respecte al gener i del 0,5% en l’apartat de la inflació subjacent.

La evolució experimentada per l’IPC és deguda "principalment a la baixada dels preus de l’electricitat, davant la pujada del febrer del 2023, i a l’estabilitat dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques, que van augmentar el mateix mes de l’any anterior", segons l’INE. En sentit contrari destaquen els carburants, els preus dels quals augmenten, mentre que van baixar el febrer del 2023.

Repunt

Notícies relacionades

D’altra banda, l’euríbor, l’índex a què estan lligades entorn de 3,5 de les cinc milions d’hipoteques d’Espanya, va tancar el febrer en una mitjana mensual del 3,671%, per sobre del 3,609% del gener, i trenca la tendència a la baixa que va emprendre després d’arribar a un màxim del 4,16%, a l’octubre. Amb tot, els crèdits amb revisió anual que utilitzin com a referència la dada del febrer (normalment els que actualitzen les quotes a l’abril) registraran la pujada més suau des de la que van experimentar els que van utilitzar l’euríbor del gener del 2022, mentre que les hipoteques que tinguin revisió semestral (el 30% del total dels de tipus variable) disfrutaran de la tercera baixada de quotes consecutiva.

L’euríbor, així, va baixar de forma notable entre el novembre i el gener davant l’expectativa del mercat que el Banc Central Europeu (BCE) es veiés obligat a avançar la retallada dels tipus d’interès oficials. No obstant, l’autoritat monetària sembla haver convençut els inversors que l’inici del cicle d’abaratiment dels diners és més probable que passi a l’estiu que a la primavera. Això s’ha deixat sentir en l’euríbor, que mesura el tipus mitjà a què els bancs es presten entre si: en dades diàries, va començar el febrer en el 3,5% i l’ha acabat en el 3,749%.