Les emergències de Catalunya

Interior rebrà 1.924 milions, sobretot per a noves places de Bombers i Mossos 

Els pressupostos de la Generalitat per a aquest 2024 són expansius per poder atendre les principals necessitats: sequera, vivenda, educació, salut, justícia, la llengua catalana i l’agricultura.

Les emergències de Catalunya

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
J. R. / A. S.

El Govern va aprovar ahir els pressupostos del 2024, després de lligar el suport del PSC i pendent encara de l’aval imprescindible dels Comuns perquè les xifres siguin una realitat. Aquests són els detalls dels comptes, que ja han començat la tramitació parlamentària:

xifres globals.

Els pressupostos del 2024 creixen fins als 43.673 milions d’euros, un pic de despesa afavorida per l’evolució de l’economia i la suspensió de les regles fiscals que consolida una tendència a l’alça, així com els ingressos procedents de la liquidació del model de finançament, que registra aquest any un nou màxim històric amb un creixement del 68% en 10 anys. D’un any a l’altre l’increment és del 6,5% si es computa sola la despesa real efectiva de les conselleries i del 9,6% si s’hi inclouen els ingressos del deute, que creixen el 75% per la pujada dels tipus, i un fons extraordinari de 800 milions per reduir la despesa que en sanitat es trasllada d’un exercici a l’altre. La despesa pública ascendeix a 48.492 milions.

sequera.

Una de les prioritats és combatre la sequera. La crisi de l’aigua implica que es dediquin 1.045 milions d’euros a ampliar infraestructures de regeneració i dessalinitzadores, millores en el risc i suport als municipis perquè renovin les xarxes de subministrament.

vivenda.

És una altra de les emergències i el Govern destina 1.219 milions a fer-hi front, entre els quals s’inclouen ajudes al lloguer per a joves, mesures per evitar els desnonaments, i subvencions per construir, adquirir i rehabilitar vivendes.

educació.

Després dels desastrosos resultats de l’informe PISA, el Govern destina 7.508 milions a les aules amb 399 dotacions de personal per a l’escola inclusiva, 67 milions a la gratuïtat de l’etapa infantil i 70 milions a la lluita contra la segregació escolar. En l’àmbit universitari, el pressupost de la Conselleria d’Educació se situa en 1.246 milions, dels quals 1.091 es dediquen al finançament de les públiques.

salut i drets socials.

És la partida més alta dels pressupostos, amb 12.859 milions d’euros, dels quals 355 es dedicaran a millorar les condicions dels professionals sanitaris, 212 milions a l’Agència de Salut Pública i 146 milions per impulsar teràpies avançades per tractar malalties fins ara incurables. En tot cas, si es manté la tendència d’exercicis precedents, la despesa final efectiva serà més gran ja que davant la insuficiència pressupostària es trasllada despesa d’un exercici a l’altre. Quant als drets socials, es contempla una inversió de 26 milions per reduir les llistes d’espera i per crear 1.000 places per a residències.

Seguretat i Justícia.

El pressupost d’Interior assoleix els 1.924 milions d’euros, que es dedicaran a 1.260 noves places convocades i a la incorporació de 1.515 nous uniformats i a la renovació dels vehicles de Mossos i Bombers. La partida per a justícia arriba als 1.224 milions d’euros, que s’invertiran en l’impuls a la reinserció de les persones que han sigut condemnades, per adequar equipaments judicials i per a l’atenció a les víctimes. Disset milions més són per a la digitalització de l’administració judicial.

Cultura i llengua.

La inversió per a la promoció de la llengua catalana arriba als 111 milions (38 es destinaran al Consorci per a la Normalització Lingüística i 10 milions per potenciar l’ús del català en productes i serveis). En el camp audiovisual, hi ha 104 milions, dels quals55 són per a la plataforma 3Cat i 36 per a cines i plataformes.

Notícies relacionades

Agricultors.

El camp rebrà 572 milions (87 d’ajudes al sector, 11 per a la promoció dels productes catalans i 25 per a recerca i desenvolupament de l’IRTA).