Naturgy bat el seu rècord al disparar un 20% els guanys

La primera gasista i tercera elèctrica d’Espanya no es planteja tornar a Catalunya

Naturgy bat el seu rècord al disparar un 20% els guanys

SARA LEDO

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Naturgy va obtenir un benefici net de 1.986 milions d’euros el 2023, xifra que representa un increment del 20,4% respecte als històrics guanys de 1.649 milions de l’any anterior. La companyia assoleix, així, un nou rècord de beneficis malgrat el descens dels preus de l’energia després d’un extraordinari 2022. "És un dels millors resultats de la companyia, sí. I no ens n’amagarem", reconeixia ahir el president de Naturgy, Francisco Reynés, en roda de premsa.

El deute net es va mantenir en 12.090 milions d’euros, en línia amb els 12.070 milions de l’any anterior, malgrat elevar les seves inversions fins als 2.944 milions d’euros (un 53% més que el 2022), dirigides principalment a renovables i xarxes. Amb un matalàs de liquiditat de 9.200 milions, Reynés va afirmar que la companyia està "atenta" a qualsevol oportunitat d’inversió "dins o fora d’Espanya", però sempre sota el paraigua de la "disciplina financera". Sobre possibles desinversions va preferir no fer comentaris.

Amb una capacitat instal·lada total de 6,5 GW renovables, l’energètica preveu que el seu creixement en energies netes s’acceleri els pròxims anys, amb l’entrada en funcionament de fins a 1,2 GW i 2,3 GW de capacitat addicional el 2024 i el 2025, respectivament. Respecte a la possibilitat de donar entrada a un soci als seus projectes renovables, Reynés va indicar que "encara no ha arribat el moment", però també que "cap empresa pot dir a res que no".

Durant la trobada, va confirmar, a més, que la companyia continua sense plantejar-se tornar a Catalunya, amb relació a l’acord entre el PSOE i Junts d’impulsar la tornada d’empreses a aquesta comunitat. "No s’ha tornat a parlar de la seu social", van ser les seves paraules. La primera gasista i tercera elèctrica d’Espanya va traslladar la seva seu social a Madrid l’octubre del 2017, pocs dies després del referèndum de l’1-O, i de moment no ha tornat a mostrar interès públic en la seva tornada.

Projecte Géminis

Notícies relacionades

El resultat brut d’explotació (ebitda) de l’energètica va arribar als 5.475 milions d’euros el 2023, un 10,5% més. D’aquesta xifra, 2.638 milions d’euros, un 7,2% més que fa un any, corresponen al negoci de xarxes de distribució, que està regulat i, per tant, és més estable que l’àrea liberalitzada, que va sumar 2.949 milions, 15,4% més que fa un any. En aquest cas, l’impuls ve donat per la cobertura a favor de les vendes de gas, una generació tèrmica similar a la de l’any passat, més generació renovable i uns marges de comercialització més amplis.

Sobre l’escissió en dos de la companyia, anunciada el febrer del 2020 amb el nom de projecte Géminis, Reynés va reiterar que continua tenint "tot el sentit", però encara "no es donen les condicions perquè es pugui executar". El projecte va quedar paralitzat per la inestabilitat provocada per la guerra d’Ucraïna en el sector energètic, segons va justificar aleshores la companyia.

Temes:

Sumar