Regulació financera europea

Les transferències immediates valdran el mateix que les ordinàries el 2025

La UE aprova el reglament que prohibeix que els pagaments en 10 segons tinguin comissions superiors a les dels convencionals de 24-48 hores

Les transferències immediates valdran el mateix que les ordinàries el 2025

SHUTTERSTOCK

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els bancs de la zona euro hauran d’oferir a particulars i empreses l’enviament de transferències instantànies al mateix cost que les ordinàries a partir de l’any que ve. A Espanya, els pagaments immediats són ja gratuïts a través plataformes com Bizum, però normalment tenen una comissió notablement més gran (fins a 12 euros, segons l’associació de consumidors Facua) que les transferències convencionals de 24-48 hores (generalment gratuïtes) quan s’executen a través de les pàgines web o les app de les entitats financeres. La mesura, impulsada per la Unió Europea (UE), també abaratirà els pagaments que es realitzin a altres països del continent.

El Consell de la UE, així, va adoptar ahir el nou reglament de pagaments instantanis, tres setmanes després que el Parlament Europeu l’aprovés amb 599 vots a favor, 7 en contra i 35 abstencions. A l’acord de les dues institucions s’hi va arribar el novembre passat durant la presidència espanyola. Una vegada publicat al butlletí oficial de la UE, la regulació entrarà en vigor als 20 dies i els països tindran 12 mesos per adaptar la seva regulació nacional.

Els bancs de la zona euro tindran nou mesos des de l’entrada en vigor del reglament per oferir als seus clients rebre pagaments instantanis i 18 mesos per oferir enviar-los. En nou mesos, així mateix, el cost d’enviar i rebre transferències immediates «no podrà ser superior» al de la resta de transferències. La Comissió Europea i l’Autoritat Bancària Europea faran un seguiment del volum de transferències instantànies que es produeixi i de l’evolució del cost que servirà de base per a possibles modificacions en la legislació.

El reglament serà d’aplicació per als 27 països de la UE, Noruega, Islàndia i Liechtenstein. «La regulació de pagaments instantanis permetrà a les persones transferir diners en 10 segons en qualsevol moment del dia, fins i tot fora de l’horari comercial, no només dins del mateix país sinó també a un altre Estat membre de la UE», va destacar el Consell en una nota. Una altra de les novetats és que el banc o empresa de pagaments haurà de verificar que el número del compte (IBAN) i el nom del beneficiari coincideixin per alertar el pagador sobre possibles errors o frau abans de realitzar una transacció. Aquest requisit també s’aplicarà a les transferències regulars.

Disminuir la dependència

Notícies relacionades

El Consell, així mateix, va assegurar que la norma millorarà l’«autonomia estratègica del sector econòmic i financer europeu», ja que ajudarà a «reduir qualsevol dependència excessiva d’institu’cions i infraestructures financeres de tercers països». És també un dels objectius de l’euro digital que està desenvolupant el Banc Central Europeu (BCE): disminuir la dependència europea d’empreses de pagament principalment nord-americanes. Les autoritats comunitàries, així, esperen que aquest tipus de mesures fomentin la creació de serveis de pagament innovadors autòctons de la UE.

Els països que tenen les seves pròpies divises i no pertanyen a la zona euro tindran un termini major per adaptar-se a la nova regulació. Així, els seus bancs i empreses de pagament tindran 33 mesos des de l’entrada en vigor de la norma per estar obligats a oferir rebre els pagaments instantanis i 39 mesos per enviar-los.

Temes:

Bizum Euro Bancs