Les prestacions del SEPE

Treball obre el subsidi complet d’atur als contractats a temps parcial

El ministeri acorda amb la patronal i els sindicats que la quantia assistencial per atur no variï en funció de les hores treballades 

Díaz vol tramitar la reforma com a projecte de llei

Treball obre el subsidi complet d’atur als contractats a temps parcial

EP

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Treball accepta que les persones a l’atur que vinguin d’un contracte a temps parcial tinguin dret, si compleixen les condicions pertinents, a cobrar el subsidi d’atur complet. Igual que si vinguessin, i haguessin cotitzat, d’ un contracte a temps complet. El que es tradueix actualment en 480 euros al mes i que el Govern vol apujar fins a 540 euros. Així ho va acordar amb la patronal i els sindicats en una reunió mantinguda ahir per avançar en la reforma del sistema assistencial de protecció per atur.

Fins ara la postura que havia defensat el ministeri era mantenir que un aturat que vingués del temps parcial cobrés un subsidi parcial. És a dir, els aturats percebien una quantia en proporció amb les hores prèviament treballades en l’últim contracte. Per exemple, si tenien un contracte a mitja jornada, els corresponien 240 euros mensuals.

Feia temps que els sindicats insistien a eliminar aquesta rebaixa, ja que consideraven que en magnituds tan petites era discriminatòria i deixava una protecció clarament insuficient per a l’aturat. I suposava una contradicció, ja que el sistema de protecció assistencial per atur atorga drets subjectius i no està vinculat a la cotització prèvia de la persona, a diferència de la prestació d’atur ordinària, que sí que varia en funció del salari previ.

CCOO i la UGT van sortir de la reunió d’ahir ostentant la promesa verbal –encara no per escrit– del Ministeri de Treball d’acabar amb aquesta diferenciació entre el temps parcial i el complet. Un criteri fins ara vigent i que implicava un biaix de gènere, ja que tres de cada quatre empleats a temps parcial són dones i, en conseqüència, les persones que majoritàriament acabaven cobrant un subsidi parcial eren dones. Des del departament liderat per Yolanda Díaz no han remès encara cap nou esborrany d’aquesta reforma legislativa, ni tampoc cap memòria econòmica que quantifiqui quin increment de despesa pública implicarà aquesta novetat.

Negociacions reactivades

Notícies relacionades

La reforma del sistema assistencial per atur és una carpeta pendent des de fa més d’un any. Va quedar pendent d’aprovar durant la legislatura passada per diferències entre els socis de Govern. Estava promesa a Brussel·les en el marc del Pla de Transformació i Resiliència per a la recepció de fons europeus i finalment, després de les eleccions, l’Executiu la va tramitar com a reial decret llei. Però els cinc diputats de Podem es van desmarcar de la versió final de la norma i el Govern no va aconseguir armar la majoria parlamentària que calia i el reial decret va decaure.

Ara el Ministeri de Treball ha reactivat les negociacions amb els agents socials per mirar d’armar un consens de mínims i després elevar-lo al Congrés, per intentar així reunir els vots necessaris. El secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, va confirmar ahir que pretenen tramitar aquesta reforma ara com a projecte de llei. Això permetrà als partits polítics al Congrés negociar i introduir-hi canvis.