Europa construeix regasificadores per sobre de la demanda prevista

El consum de gas al continent va caure el 2023 fins a la xifra més baixa en 10 anys

Europa construeix regasificadores per sobre de la demanda prevista

Ricardo Mir de Francia

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La invasió russa d’Ucraïna no només va forçar Europa a diversificar les seves fonts de subministrament, sinó que va posar en marcha una carrera per incrementar la sobirania energètica del continent. El pànic al desproveïment de gas i l’augment desorbitat dels preus, a mida que el Kremlin convertia el subministrament en una arma de guerra i retallava significativament les exportacions per canonada al continent, van accelerar la recerca de solucions creatives. I una va ser la construcció de noves plantes regasificadores, instal·lacions industrials que tornen al gas transportat per barco en estat líquid la seva naturalesa gasosa. Res per objectar, si no fos perquè la capacitat que s’està construint supera amb escreix la demanda de gas prevista a Europa per als pròxims anys. Una demanda que ha caigut un 20% des del 2021, segons dades de l’Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).

El laboratori d’idees energètic assegura en el seu últim informe que el consum de gas a Europa va caure el 2023 fins a la xifra més baixa dels últims 10 anys. És una bona notícia per al clima, motivada per la creixent implantació de les renovables, les mesures d’eficiència adoptades a la Unió Europea i un clima anormalment benigne. I no sembla que la tendència hagi de canviar. Segons l’anàlisi de l’IEEFA, la demanda de gas al continent tocarà sostre el 2025 per reduir-se de manera inexorable a partir de llavors. Una realitat que xoca amb l’apogeu de les plantes regasificadores. En aquests dos últims anys han entrat en funcionament vuit noves terminals, mentre que quatre més van expandir la seva capacitat. I està previst que 13 més segueixin la seva estela abans del 2030.

Notícies relacionades

Creixent infrautilització

«La capacitat combinada de les terminals europees de gas natural liquat (GNL) podria ser tres vegades més gran que la demanda prevista a finals d’aquesta dècada», assegura l’analista en cap per a Europa de l’IEEFA, Ana Maria Jaller-Makarewicz. Aquest any passat, sense anar més lluny, les regasificadores de la UE van operar a una mitja del 58% de la seva capacitat. Vuit de les trenta-set ho van fer per sota del 50%. I la perspectiva és que augmenti la seva infrautilització a mesura que avanci la dècada. L’IEEFA preveu que la demanda de GNL no superarà els 135 bilions de metres cúbics (bcm) el 2030, cosa que deixaria una capacitat inutilitzada de 265 bcm.

Temes:

Consum