Energia

Rafael Villaseca assumeix la presidència de Veolia España

El directiu barceloní compaginarà el seu nou càrrec amb el que ostenta a la històrica companyia siderúrgica Celsa

Daniel Tugues assumirà el rol executiu a la filial espanyola de l’empresa d’aigües

Rafael Villaseca assumeix la presidència de Veolia España
2
Es llegeix en minuts
Albert Martín
Albert Martín

Corresponsal econòmic d'EL PERIÓDICO

ver +

Rafael Villaseca (Barcelona, 1951) serà nomenat avui president no executiu de Veolia España. Fonts coneixedores del fitxatge van confirmar ahir a EL PERIÓDICO aquest moviment, que no suposarà la sortida de Villaseca de Celsa. El fet que el directiu sigui també president no executiu en la històrica siderúrgica fa possible que assumeixi el nou càrrec.

Al costat de Villaseca desembarcarà en la filial espanyola de la companyia d’aigües Daniel Tugues, que exercia com a primer executiu de la xilena Aigües Andines. Tugues assumirà el rol executiu a Veolia España.

Canvi de propietat

Les fonts consultades desvinculen l’aterratge de Villaseca, històricament vinculat amb el grup La Caixa, de la sortida d’Ángel Simón de Criteria i de l’intent de hòlding d’entrar en el capital de la companyia siderúrgica. A principis d’abril la inversió es va donar per feta, un extrem que no s’ha confirmat i que la mateixa Criteria va refredar la passada setmana.

Durant l’estiu del 2023 es va produir l’històric canvi de propietat a Celsa: la família Rubiralta va veure com els fons creditors del deute que ofegava al grup es quedaven amb la propietat, en una decisió adoptada pel jutjat mercantil número 2 de Barcelona. Els nous propietaris van adoptar llavors un pla de ruta per pal·liar una notícia que va ser traumàtica als despatxos de poder catalans, ja que suposava l’adeu de la família fundadora.

Entre un dels més destacats va ser el de proposar la incorporació d’un directiu ben conegut a Catalunya com és Rafael Villaseca, que havia sigut conseller delegat de Gas Natural (antiga denominació de Naturgy i una de les joies de la corona de l’empori industrial de Criteria). També es va fer pública la intenció d’evitar desinversions a Espanya i la de trobar un soci industrial espanyol. Després de diferents moviments que no van prosperar, a principis d’abril es va obrir la possibilitat que Criteria entrés en el capital de la siderúrgica.

La inversió que sí que va portar a terme Criteria aquest mateix mes de març va ser l’adquisició d’un 5% del capital de la companyia Veolia, una participació valorada en 1.100 milions d’euros, en una fita que era només l’últim capítol d’una llarga relació societària.

Veolia va tenir el 2024 una facturació de més de 44.000 milions d’euros, opera a 56 països i té 215.000 treballadors arreu del món. Però des de l’òptica de La Caixa, Veolia és la propietària d’Agbar, una altra de les històriques participades de La Caixa. Aquest vincle es fa encara més evident si tenim en compte que Ángel Simón va exercir durant més de trenta anys com a màxim responsable de la gestora d’Agbar.

Notícies relacionades

Una trajectòria dilatada

Tot i que probablement el càrrec que més projecció pública li ha donat sigui el de primer executiu de Gas Natural, Villaseca ha passat per moltes altres grans empreses tant públiques com privades. Va ser conseller d’Enagas, primer executiu en Panrico o president de Tabasa. El mateix càrrec va tenir en la pública Gestió d’Infraestructures, SA (GISA) o a Insiel (avui Indra). Un dels glops més amargs de la seva vida el va viure quan presidia Túnel del Cadí: l’any 1984, quan exercia aquest càrrec, va ser víctima d’un segrest per part del grup terrorista GRAPO.