Una gallega entre les cent més grans

Inditex és l’única empresa espanyola que surt entre les cent més capitalitzades del món, on mana l’hegemonia tecnològica dels EUA

Una gallega entre les cent més grans
3
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

Fa 10 anys, el periodista del canal de televisió nord-americana Jim Cramer va batejar com a grup FANG quatre empreses tecnològiques que triomfaven en borsa: Facebook, Amazon, Netflix i Google. Al llarg de 10 anys, amb canvis de noms i noves incorporacions, els FANG van passar a ser FAANG, després MAMAA i avui, simplement, se les coneix com les Set Magnífiques. Es tracta de Microsoft, Apple, Amazon, Meta, Alphabet, Tesla i Nvidia. Conjuntament, la seva capitalització borsària suma 13 bilions de dòlars, 12 bilions d’euros. Gairebé 20 vegades més que les 35 empreses que integren l’Ibex espanyol i que sumen un valor de 637.000 milions.

Només en un any, Nvidia ha incrementat un 240% el seu valor en borsa per enfilar-se a la quarta posició del rànquing mundial. Avui, aquesta empresa especialista en computadors d’última generació i desenvolupament d’intel·ligència artificial (IA) anunciarà els resultats de l’any fiscal que va tancar el passat 31 de gener. Qualsevol xifra que no superi els 20.300 milions de dòlars d’ingressos i els 10.400 milions en beneficis nets obtinguts en els últims tres mesos serà motiu de caiguda del preu de l’acció.

Les expectatives que hi ha en la demanda de tecnologia per mantenir a ple rendiment un grup de companyies liderades per les ja veteranes Microsoft y Apple, nascudes el 1975 i el 1976 respectivament, formen part del debat en què estan immersos els analistes borsaris. ¿Tenen sostre? Aquells que apunten a la seva sobrevaloració indiquen que el seu PER (ràtio que reflecteix les vegades en què el benefici net per acció està reflectit en el preu de l’acció) és de 45 vegades, vorejant límits que van explotar amb altres bombolles tecnològiques.

Al costat de les tecnològiques, els EUA aporten a la llista de les més valorades el hòlding inversor fundat i presidit per Warren Buffett, Berkshire Hathaway, i la farmacèutica Eli Lilly, fabricant de l’històric antidepressiu Prozac, i que acaba de llançar un medicament antiobesitat. La petrolera estatal saudí Aramco, que va treure a cotitzar un 5% del capital, i el fabricant de semiconductors taiwanès TSMC trenquen l’hegemonia nord-americana entre les 10 primeres.

Tret de l’empresa holandesa ASML, fabricant de material per a semiconductors, Europa va molt per darrere dels EUA en la presència d’empreses lligades a les noves tecnologies entre els grans líders borsaris. L’empresa europea més valorada és la farmacèutica danesa Novo Nordisk, que ha saltat a la posició 14a del rànquing mundial també gràcies als seus fàrmacs per combatre l’obesitat i la diabetis. Ha reemplaçat com a líder continental el grup de marques de luxe francès LVMH, controlat per la família Arnault. La presència francesa entre les líders europees es completa amb l’empresa de cosmètica, moda i perfums L’Oréal i la de moda de luxe Hermès.

Notícies relacionades

El juny del 2021, Emmanuel Macron, president de França, va llançar un projecte enmig de la pandèmia i el naixement dels fons europeus per donar suport a inversions verdes i digitals amb l’objectiu que el 2030 hi hagi 10 empreses europees tecnològiques per valor de 100.000 milions. La clau: aconseguir que les start-ups europees, a mesura que vagin creixent, puguin accedir als fons financers necessaris i tinguin els suports fiscals suficients per no haver de vendre’s o traslladar la seu als Estats Units o Àsia. Només l’holandesa Prosus, especialista en ecommerce i que ocupa la posició 100 del rànquing, podria adequar-se als desafiaments establerts pel president gal. Avui la seva valoració és de 121.000 milions d’euros, la meitat del que valia durant la pandèmia.

¿I les empreses espanyoles? En una altra dimensió. Només la gallega Inditex, gràcies a la revalorització borsària del 58% aconseguida l’any passat, s’ha pogut colar entre les 100 empreses amb més valoració del món. A escala europea, el grup presidit per Marta Ortega se situa en la posició 18a, tot i que és la primera en el sector de les grans cadenes de moda. Sembla lluny el moment que una altra empresa espanyola arribi més amunt.